Διαφήμιση

Συστατικά
2 φλιτζάνια / 400 γραμμάρια ζάχαρης
1 φλιτζάνι / 240 ml ελληνικό μέλι
3 φλιτζάνια / 840 ml νερού
1 ραβδί κανέλας
1 λωρίδα φλούδας πορτοκαλιού
6-8 κλωστές κρόκου σαφραν

Χαλβά
1 φλιτζάνι / 240 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια / 350 γραμμάρια χονδρό αλεύρι σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ψημμένα φιστίκια αιγίνης
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, επιπλεον για το γαρνίρισμα
1/2 φλιτζάνι / 100 γραμμάρια σκουρόχρωμης ελληνικής σταφίδα
Ελαφρά λάδι ένα καλούπι δακτυλίου 8-σε / 20-cm.

Οδηγίες
Για να φτιάξετε το σιρόπι: Αναμείξτε τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό σε μια κατσαρόλλα και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι. Προσθέστε το ραβδί κανέλλας και την φλούδα πορτοκαλιού και σιγοβράστε μαζί για περίπου 8 λεπτά, για να φτιάξετε ένα χαλαρό σιρόπι. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρέστε το πορτοκαλί και το ξύλο κανέλας. Ανακατέψτε το σαφράν.

Για να φτιάξετε το χαλβά: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, έως ότου το σιμιγδάλι αρχίσει να καφέτιζει ελαφρά. Αυτό θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι νομίζετε! – Περίπου 12 με 15 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, σε χαμηλή φωτιά, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα και με το πρόσωπό σας μακριά από το άνοιγμα της κατσαρόλας, προσθέστε πολύ αργά το σιρόπι στο μείγμα σιμιγδαλιού, ανακατεύοντας δυνατά με την κουτάλα. Προσθέστε τα καρύδια, την κανέλα, τις σταφίδες και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίστε να ανακατεύετε το μείγμα χαλβά σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να κολλάει και να βγαζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από τις πλευρές. Βγάλτε το από την φωτιά και με το κουτάλι βάλτε σε μία φόρμα για κεικ ή οπου αλλού θελετε να πάρει την φόρμα του. Καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το χαλβά σε θερμοκρασία δωματίου. Τότε μπορείτε να το ψήσετε ή να το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Το λατρεύω με γιαουρτι ή παγωτό βανίλιας και με ένα γλυκό του κουταλιού.

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση