Αυτός ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ταψιού με σταφίδες και κακάο θα σε κατακτήσει με την υπέροχη υφή του, το πλούσιο άρωμα του και την έντονη σοκολατένια γεύση του. Είναι ένα χαλβάς που θυμίζει σοκολατόπιτα
Υλικά
500γρ Βιτάμ (για πιο νόστιμο) ισως λιγο λιγώτερο (1 Χ 500γρ)
2 πακέτα (2 Χ 500γρ) σιμιγδάλι χονδρό (κάποιοι προτείνουν και μισό χονδρό μισό ψιλό/)
1,5 πακέτα ζάχαρη κρυσταλλική (3 Χ 500γρ)
2 λιτρα νερό (4 Χ 500γρ) (λίγο λιγώτερο δύρω στα 1700γρ)
200 γρ. Σταφίδες
2 κ.σ. κανέλα
4-5 κ.σ. κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λοιπόν έλιωσα το βιτάμ με προσοχή μη καεί και έρριξα μέσα το σιμιγδάλι ανακατεύοντας να πιει το βιτάμ ή λάδι ό,τι βαλετε.
Αν χρησιμοποιήσετε σπορελαιο αφήστε το να καψει πρώτα. Συνεχίζω το ανακάτεμα να καβουρντιστει καλά το σιμιγδάλι – προσοχη μη το αφήνετε πολύ ώρα χωρίς ανακάτεμα γιατι θα <αρπάξει> και υπάρχει κινδυνος να μείνει δίχρωμο δεν το θέλουμε αυτό..Εγώ το κάνω αυτό με την εστία σε μεσαία ένταση για να μη καεί. Στο μεταξύ εχω βαλει στο βραστήρα να βράσω τα 2 λιτρα νερό.
Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ενα ωραίο ομοιόμορφο ανοιχτό καφέ χρώμα το κατεβαζω απο τη φωτιά και ρίχνω την κανέλα το κακάο και τις σταφίδες. Τα ανακατεύω και μετά προσθέτω τη ζάχαρη και την ανακατεύω κι αυτή. Στη συνέχεια -με προσοχή- ριχνω λίγο-λίγο το βραστό νερό. Προσοχή σ αυτό το σημειο πάλι γιατι, όπως έχουμε πει, κοχλάζει και πετάει καυτό μείγμα που θα σας κάψει αν πέσει πανω σας.- Εδω θέλει λιγο υπομονή και δυναμη ‘οταν αρχίζει να πήζει έχει λίγο ζόρι το ανακάτεμα.
Οταν αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχωματα της κατσαρόλας είναι έτοιμος. Με ενα ωραίο σοκολατί χρωματάκι κσι σοκολατένια γεύση. .
Βγάζω από τη φωτιά σκεπάζω για 30λ. περίπου την κατσαρόλα με μια πετσέτα λιγο να σταθεί να φύγουν οι υδρατμοί και μετά το έστρωσα στο ταψί που ήταν ελαφρά λαδωμενο-ελάχιστα-με ηλιέλαιο. Εστρωσα την επιφάνεια αφού πρώτα φρόντισα να στρωθεί ομοιόμορφα στο ταψι.
Να σημειώσω εδώ για την πληροφόρηση σας οτι – για κάποιο λόγο που ακόμα δεν έχω ανακαλύψει παρόλο που έχω δοκιμάσει και με μικρότερη ποσότητα νερού, όποτε βαζω μέσα σταφίδες μου βγαίνει πιο μαλακός με αποτέλεσμα – όπως βλέπετε και στη φωτογραφία –
τα κομμάτια δεν κρατάνε καλό σχήμα, λίγο σπάνε. Ομως έχει ευχάριστη γεύση, αν σας αρέσει η σοκολάτα.
Μοιάζει στη γευση και στην υφή, πιο πολύ με σοκολατόπιτα παρά με σιμιγδαλένιο χαλβα.
Του ταιριάζει στο σερβίρισμα να το διακοσμήσετε και με σιρόπι σοκολάτας ή βύσσινο.
Αν το φτιάξετε, Καλή επιτυχία..
H συνταγή είναι του Benjy Bigisoglou