Συστατικά:

240 γραμμάρια σοκολάτας μαγειρέματος, με περίπου 65% κακάο
170 γρ ανάλατο βούτυρο
85 γρ ζάχαρη
85 γραμμάρια καστανής ζάχαρης
4 αυγά
170 γρ αλεύρι
30 γρ σκόνη κακάο
100 γρ καρύδια

1 κουτί dulce de leche (ή ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα για να φτιάξετε dulce de leche – καραμέλα)
80 γρ λιωμένη σοκολάτα μαγειρέματος για επικάλυψη / χρωματισμό (ίσως κάποια άλλη σοκολάτα)

Εκτέλεση

Λαδώνουμε το ταψί και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος.
Λιώνουμε τη σοκολάτα (240 γρ.) Και το βούτυρο στον μπεν μαρι – τα βάζουμε σε ένα μπολ πάνω από βραστό νερό,
αλλά προσέχουμε το κάτω μέρος του μπολ να μην αγγίζει το νερό.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να λιώσουν όλα καλά και να ενωθούν.
Αφαιρέστε από τη φωτιά.
Σταδιακά προσθέστε ζάχαρη.
Ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη.
Προσθέστε αυγά, ένα κάθε φορά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το κακάο.
Προσθέστε σταδιακά το μείγμα αλευριού στο μείγμα σοκολάτας.
Ανακατεύουμε τα καρύδια.
Προθερμάνετε το φούρνο (με ανεμιστήρα) στους 180 C.

Τοποθετήστε το μισό μείγμα σοκολάτας στον πάτο του προετοιμασμένου δίσκου.
Τακτοποιήστε τη μισή καραμέλα σε κομμάτια με ένα κουτάλι. Τα απλώνουμε λίγο και ισιώνουμε.


Απλώστε το άλλο μισό από το μείγμα σοκολάτας

και στη συνέχεια απλώστε ξανά το άλλο μισό της καραμέλας σε σβώλους από πάνω.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε είναι καλύτερο να δώσετε προσοχή. Δεν χρειάζεται να ψηθεί υπερβολικά γιατί θα είναι λίγο στεγνη, αλλά ακόμα και τότε νόστιμη 🙂
Πασπαλίστε με λιωμένη σοκολάτα από πάνω.


Αφήστε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

* Σπιτική Κρέμα Dulce de leche – καραμέλα

Τοποθετήστε το δοχείο πλαγια σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ρίξτε νερό στην κατσαρόλα μέχρι το νερό να είναι τουλάχιστον 5 εκ πάνω από το δοχείο.

Βάλτε το δοχείο σε υψηλή φωτιά και αφήστε το νερό να σιγοβράσει. Μειώστε τη θερμότητα και σιγοβράστε για δύο έως τρεις ώρες. Δύο ώρες θα παράγουν ελαφριά καραμέλα και τρεις ώρες θα παράγουν σκοτεινή καραμέλα.
Ελέγχετε κάθε τριάντα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι η στάθμη του νερού παραμένει πάνω από το δοχείο.

Προσθέστε περισσότερο βραστό νερό εάν είναι απαραίτητο.
Χρησιμοποιήστε λαβίδες για να αφαιρέσετε το δοχείο από το δοχείο νερού και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ένα συρμάτινο ράφι για να κρυώσει.
Μην ανοίγετε το δοχείο όταν είναι ζεστό. Αφήστε το δοχείο να κρυώσει εντελώς.
Αυτό το δοχείο καραμέλας θα διατηρηθεί για έως και τρεις μήνες. Μόλις ανοίξετε το κουτί, μπορείτε να αποθηκεύσετε το dulce de leche στο ψυγείο για έως και τρεις εβδομάδες.

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με σταφίδες
Επόμενο άρθροΚοκκινιστά Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο