Σήμερα το μενού έχει ένα πεντανόστιμο και αρωματικό πιάτο: σουτζουκάκια ψημένα στο φούρνο, σερβιρισμένα με άγριο ρύζι και μια σπιτική σάλτσα ντομάτας. Τα σουτζουκάκια, ζυμωμένα με μυρωδικά και ψημένα μέχρι να ροδίσουν, συνδυάζονται τέλεια με την ελαφριά γεύση του άγριου ρυζιού και την πλούσια σάλτσα.

#Σουτζουκάκια #ΆγριοΡύζι #Φούρνος #ΣπιτικήΣάλτσα #ΕλληνικήΚουζίνα #ΝόστιμοΓεύμα

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια:
1 κιλό κιμάς (ανάμεικτος μοσχαρίσιος και χοιρινός, αν βρείτε και λίγο αρνίσιο ακόμα καλύτερα)
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένες σε κόκκινο κρασί και καλά στραγγισμένες
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
κύμινο
πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί

Για τη σάλτσα:
1 κουτί (περίπου 400 γρ.) ντοματοχυμός
2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε αλοιφή (ή 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη)
Κύμινο
Πάπρικα γλυκιά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο νερό (αν χρειαστεί για την υφή)
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το άγριο ρύζι:
1 φλιτζάνι άγριο ρύζι
2 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών
Λίγο αλάτι
Λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω τον κιμά.
Προσθέτω το μουλιασμένο και καλά στραγγισμένο ψωμί, το τριμμένο σκόρδο και κρεμμύδι, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνω πολύ καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μου για 5-7 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει σφιχτό.
Σκεπάζω το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, για να σφίξει ο κιμάς και να αναπτυχθούν οι γεύσεις.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C (λειτουργία αέρα).
Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και το αλείφω ελαφρά με ελαιόλαδο.
Παίρνω μικρές ποσότητες από τον κιμά και πλάθω σουτζουκάκια σε μακρόστενο σχήμα.
Τοποθετώ τα σουτζουκάκια στο ταψί, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους.
Ψήνω τα σουτζουκάκια στο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν καλά και να ψηθούν εσωτερικά.

Ετοιμάζω τη σάλτσα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρω για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτω το σκόρδο σε αλοιφή (ή το τριμμένο σκόρδο) και σοτάρω για ακόμα 1 λεπτό, προσέχοντας να μην καεί.
Ρίχνω τον ντοματοχυμό, την κέτσαπ, το κύμινο, την πάπρικα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύω καλά και προσθέτω λίγο νερό αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή.
Σιγοβράζω τη σάλτσα για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να αναπτυχθούν οι γεύσεις.

Βράζω το ρυζι με την γνωστη διαδικασία

Σερβίρω τα ζεστά σουτζουκάκια διπλα στο άγριο ρύζι και περιχύνω με την ζεστή σάλτσα ντομάτας.
Καλή σας όρεξη!

H συνταγή είναι της κας Katerina Sergi