Συστατικά
2,5 lt ζωμό κοτόπουλου κατά προτίμηση σπιτικός*
3 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοτόπουλο
1/2 κουταλιού κλωστή κρόκος (προαιρετικά)
Αλάτι και λευκό πιπέρι
2/3 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
1 φλιτζάνι / 240 ml ελληνικού λευκού κρασιού
Χυμό λεμονιού απο 1 1/2 λεμόνι
5 αυγά χωρισμένα σε ασπραδια κρόκους Ψιλοκομμένο μαϊντανό, σχοινόπρασο και / ή άνηθο, για γαρνίρισμα
Οδηγίες
Βάλτε το ζωμό να βράσει και προσθέστε το ρύζι με τις ινες του κρόκου. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, ή μέχρι το ρύζι να είναι τρυφερό.
Κάντε το κοτόπουλο σε κομματάκια και προσθέστε στη σούπα. Προσθέστε το λευκό κρασί και συνεχίστε να μαγειρεύετε άλλα 6 με 7 λεπτά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού στη σούπα και ανακατέψτε.
Κάντε το αυγολέμονο: Τοποθετήστε τα ασπράδια αυγών σε ένα μεταλλικό κύπελλο, εάν θα τα χτυπήσετε το χέρι ή στο μπολ ενός μίξερ με ένα εξάρτημα χτυπήματος. Χτυπήστε με μεσαία ταχύτητα και στη συνέχεια ελαφρά υψηλότερη ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια σκληρή μαρέγκα.
Σε ένα χωριστό, μεταλλικό μπολ, χτυπάτε τους κρόκους μέχρι να κρεμώσουν. Ρίξτε προσεκτικά την μαρέγκα στους κρόκους. Πάρτε μια κουταλιά από το ζωμό σούπα, προσέξτε να μην πιάσει κανένα ρύζι, και προσθέστε το στο μείγμα των αυγών σε ένα πολύ αργό αλλά σταθερό ρυθμό, χτυπώντας έντονα όλη την ώρα. Επαναλάβετε με μια δεύτερη κουτάλα. Ρίξτε αυτό το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, κουνηστε γύρω γύρω την κατσαρόλα έτσι ώστε να παεί ομοιόμορφα το μείγμα των αυγών, ρίξτε αλάτι και πιπέρι ή επιπλέον χυμό λεμονιού, γαρνίρετε με κάποιο βότανο και σερβίρετε.
*Ζωμός Κοτόπουλου Σπιτικός
Υλικά Συνταγής
φτερούγες
καρκάσες
λαιμό από κοτόπουλο
1 μεγάλο καρότο
1 κρεμμύδι ή πράσο ή και τα δύο
1 κομμάτι σέλερι
1 δαφνόφυλλο
1 κλωνάρι μαϊντανό
1 κλαδάκι θυμάρι
Εκτέλεση
Ο ζωμός κότας είναι από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε στην κουζίνα μας και μπορεί να νοστιμίσει ακόμα και τα βραστά λαχανικά. Είναι πολύτιμος για ριζότο και για σάλτσες.
Δεν έχουμε παρά να αφαιρέσουμε τις άκρες από τις φτερούγες, το λαιμό ή καρκάσες, αν ξεκοκαλίσουμε ένα κοτόπουλο, ή τα ζητάμε από τον κρεοπώλη. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με κρύο νερό.
Αφήνουμε το ζωμό να πάρει βράση. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ο ζωμός για 1 ώρα και 30΄. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Σουρώνουμε το ζωμό αφού βράσει. Όταν κρυώσει, αφαιρούμε το λίπος μ’ ένα κουτάλι.