Ζουμερό κέικ κακάου
Σούπερ ζουμερό και νόστιμο σπιτικό κέικ, το οποίο είναι το αγαπημένο μου εδώ και πολλά χρόνια ❤️, αλλά χωρίς ιδιαίτερα υλικκα 🙂 😊
Υλικά
Ξηρά συστατικά:
Αλεύρι – 2 και 2/3 κουταλάκι του γλυκού.
Ζάχαρη – 1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού.
Κακάο – 6 κουταλιές της σούπας.
Μπεικιν πάουντερ – 2 κουταλιές της σούπας. (10 γραμ.)
Βανίλια – 1 φακ. (Βάζω 2 φακ γιατί μου αρέσει το άρωμα)
Αλάτι – 1/2 κουτ.
Υγρά συστατικά:
Νερό – 2 κουταλιές της σούπας.
Λάδι – 2/3 κουταλάκι του γλυκού.
Ξίδι – 2 κουταλιές της σούπας.
Για σιρόπι:
Νερό – 1 κουταλάκι του γλυκού.
Ζάχαρη – 1 κουταλάκι του γλυκού.
Βανίλια – 3 φακ
Για διακόσμηση – 1 τεμ. μαύρη σοκολάτα
Εκτέλεση
1. Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ, ανακατέψτε το με το μπεικιν, ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά και ανακατέψτε ξανά.
2. Σε ξεχωριστό μπολ ρίχνουμε το νερό, το λάδι και το ξύδι. Ανακατέψτε τα πάντα και προσθέστε σταδιακά τα ξηρά συστατικά, ανακατεύοντας με έναν αναδευτήρα και στη συνέχεια με ένα μίξερ.
3. Ρίξτε το μείγμα κακάο σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί (ή σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους περίπου 160 βαθμούς μέχρι να ψηθεί (για μένα περίπου 20-25 λεπτά).
3. Για να σιροπιάσω το κέικ, έβρασα το νερό, πρόσθεσα τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει, και τελικά έριξα και το άρωμα με βανίλια.
3. Κόβω το ελαφρώς ψυγμένο κέικ σε κομμάτια, σιρόπιασα παντού και το βάζω στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά. Το έβγαλα και ρίξαμε την λιωμένη μαύρη σοκολάτα στην κορυφή και το έβαλα ξανά στο ψυγείο.
Καλή όρεξη! 🙂