H Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη

Υλικά

Για τη γέμιση:
2 κιλά ψιλικά (σπανάκι, πράσα, λάπατα, καυκαλήθρες, άνηθος, κ.λπ.)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Αυγά (προαιρετικά)
Φέτα (προαιρετικά)
Τραχανάς (προαιρετικά)
Για το φύλλο:
600 γρ. χλιαρό νερό
Λίγο ελαιόλαδο
2 κ.γ. ψιλό αλάτι
2 κ.σ. ξίδι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:
Καθαρίζω, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα ψιλικά. Τα στραγγίζουμε καλά για να φύγουν τα νερά.
Σε ένα τεπαγιάκι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα ψιλικά και το αλάτι, και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα και τον τραχανά (αν χρησιμοποιήσουμε).

Για το φύλλο:
Σε ένα μπολ, ανακατευω το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι.
Προσθέτω το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, τη σκεπάζουμε και τη βαζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ή και όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τα σπανακοπιτάκια:
Χωρίζω τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια.
Ανοιγω κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο με μια ηλεκτρική μηχανή ανοίγματος φύλλου ή με έναν πλάστη.
Κόβω το φύλλο σε λωρίδες ή σε κύκλους.
Βάζω μια κουταλιά γέμιση σε κάθε κομμάτι φύλλου.
Διπλώνω το φύλλο σε τριγωνάκια ή σε όποιο σχήμα θέλουμε, κλείνοντας καλά τις άκρες.
Τοποθετούμε τα σπανακοπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Λαδώνουμε τα σπανακοπιτάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.