Σπανακοτυρόπιτα αν θέλεις να εντυπωσιάσεις τους αγαπημένους σου, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα! Συνδυάζει το τραγανό, τριφτό φύλλο με μια πλούσια γέμιση από σπανάκι, φέτα και μυρωδικά. Κάθε μπουκιά είναι μια έκρηξη γεύσης!
Υλικά
για την ζύμη
500γρμ αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
250ml νερό χλιαρό.
1 κ.γ ξύδι, 2,5 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.γ αλάτι.
Για την Γέμιση
500 γρμ σπανάκι πλυμμένο καλά και ψιλοκομμένο.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 αυγά
250 γρμ τυρί φέτα ή και παραπάνω αν θέλετε
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 2-3 χούφτες γεμάτες μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο, πιπέρι μαύρο.
Εκτέλεση
για την Ζύμη
Σε ένα λεκανάκι ή μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μία λακκουβίτσα στη μέση.
Προσθέτουμε το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ξεκινάμε το ζύμωμα.
Τραβάμε το αλεύρι από έξω προς τα μέσα για να κάνουμε το ζυμάρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το αλεύρι μέχρι να μη κολλάει στα χέρια και να γίνει μία ομοιογενής και σφιχτή ζύμη.(μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα).
Βγάζουμε τη ζύμη από το λεκανάκι στο πλαστήρι και την ζυμώνουμε κάνοντας τα ” διπλώματα”, ΄ώστε να αποκτήσει τον αέρα που θέλουμε μέσα.
όσο περισσότερο ζύμωμα τόσο ευκολότερα ανοίγει το φύλλο.
Αφού τελειώσουμε, σχηματίζουμε ένα χοντρό ‘μπαστούνι με τη ζύμη και το κόβουμε στη μέση. Τα δύο κομμάτια στη μέση κι αυτά κ.ο.κ
Για την πίτα μου έβγαλα οκτώ κομμάτια, αλλά αν θέλετε μπορείτε και λιγότερα.
Στη συνέχεια τα αλευρώνω και κάνω οκτώ μπαλίτσες, τις οποίες τις βάζω πάλι πίσω στο λεκανάκι στου οποίο το πάτο έχω βάλει αλεύρι και μόλις τελειώσω τις βάζω αλεύρι και από πάνω. Αυτό το κάνουμε ώστε να μη κολλήσουν τα μπαλάκια μεταξύ τους.
Τοποθετώ μια μεμβράνη, σκεπάζω με πετσέτα και τραπεζομάντηλο χοντρό και τα αφήνω έτσι για 1 με 2 ώρες να σταθούν.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζω τη γέμιση στην οποία θα γράψω παρακάτω.
Μετά τις 1 με 2 ώρες βγάζουμε τη μεμβράνη, απλώνουμε λιγο αλεύρι στο πλαστήρι και παίρνουμε και ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη τα μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο το ένα επάνω στο άλλο μη ξεχνώντας να βάζουμε αλεύρι ανάμεσα τους και μόλις τελειώσουμε τα γυρίζουμε ανάποδα.
Ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας χωρίς να βάζουμε πολλή δύναμη. Φυσικά μετά από κάθε ξετύλιγμα πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Λαδώνουμε το πάτο του ταψιού με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης. Βάζουμε το πρώτο φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά.
Βάζουμε 4 φύλλα κάτω, τη γέμιση ενδιάμεσα και 4 φύλλα πάνω.
Σχηματίζουμε τις γωνίες της πίτας και λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο καλά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω και αέρα για 45-50 λεπτά.
Για την Γέμιση
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και σε μία λεκανίτσα ή μεγάλο μπολ, βάζουμε το σπανάκι ψιλοκομμένο, τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ψιλές ροδέλες, τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό, τα αυγά, το πιπέρι ,το ελαιόλαδο, και τη φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια με τα χέρια.
Αλάτι δε βάζω καθόλου γιατί η φέτα, ήδη αλμυρή, θα μου το δώσει στη γέμιση.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι ή με το χέρι, μέχρι όλα τα υλικά να πάνε και να ανακατευθούν καλά.
Για την συνταγή ευχαριστούμε την σελίδα του κου Γιάννης Αραμπατζής όπου μπορείτε να δείτε και περισσότερες φωτογραφίες