Υλικά

Για το Φύλλο:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
½ φλιτζανάκι του καφέ ξύδι
1 κουτί ανθρακούχα σόδα (330 ml)
Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί
Για τη Γέμιση:

1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Μία μικρή ματσούρα άνηθος, ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη ή τραχανάς
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, αλάτι , ελαιόλαδο ,μισό φλυτζανακι ξύδι , ανθρακούχα σόδα και όσο νεράκι χλιαρό χρειαστεί
Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια.

Πάρτε έξι από τα μπαλάκια και ανοίξτε τα ελαφρώς με το χέρι σε μικρούς δίσκους. Βουτυρώστε καλά κάθε δίσκο και τοποθετήστε τους τον έναν πάνω στον άλλον σε ένα πιάτο. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα έξι μπαλάκια σε ένα άλλο πιάτο.

Σκεπάστε τα πιάτα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για 1 ώρα.

Ετοιμάστε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί και να χάσει τα υγρά του. Προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε. Στο τέλος, προσθέστε τη φρυγανιά ή τον τραχανά και ανακατέψτε ξανά. Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.

Βγάλτε ένα από τα πιάτα με τους έξι δίσκους από το ψυγείο. Πάρτε την πρώτη στρώση και ανοίξτε την σε ένα λεπτό φύλλο με έναν πλάστη. Κάντε το ίδιο και με τους άλλους έξι δισκους.

Στρώστε το πρώτο φύλλο. Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση σπανακιού. Στρώστε το άλλο φύλλο. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να δημιουργήσετε ένα ωραίο κοθρο.
Χαράξτε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-60 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

H συνταγή είναι της κας Palmira Aristou