Υλικά
Για την Ζύμη
5 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές ξύδι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
250 γραμμάρια φυτικό λίπος για τα φύλλα
Για τη γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι καυκαλίθρες
4 κλ. ρίγανη
1/3 ματσάκι άνηθο
ξύσμα, από 1 λεμόνι
500 γρ. φέτα
200 γρ. τυρί κρέμα
πιπέρι, αρκετό
αλάτι
Εκτέλεση
Κάνουμε το ζυμάρι το οποίο πρέπει να είναι μαλακό .
Το χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο όσο ένα πιατάκι και και ξεκινάμε να αλειφουμε το κάθε φύλλο με το φυτικό λίπος .
Βαζουμε 9 και με το δέκατο το κλείνουμε .Κανουμε ξανά τη διαδικασία με τα ύπολοιπα 10 .
Έτσι έχουμε 2 φύλλα .
Σε αυτή τη φάση τα αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για καμία ώρα η τα βάζουμε στην κατάψυξη για άλλη φορά .
Για τη γέμιση
- Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Χοντροκόβουμε τον δυόσμο και τον προσθέτουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε και τις καυκαλίθρες, τη ρίγανη, τον άνηθο, το ξύσμα από 1 λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, μπόλικο πιπέρι και αλάτι.
- Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Αφού περάσει η ώρα ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο μας και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας ,λαδώνουνε το ταψί και το τοποθετούμε τη γέμιση το δεύτερο φύλλο και κάνουμε τον κοθρο γύρω .
Λαδώνουνε όλη την πίτα την χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω !
Καλή Επιτυχία