Συστατικά
3 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
1 φλιτζάνι νερό (θερμοκρασία δωματίου)
1 φλιτζάνι γάλα (θερμοκρασία δωματίου)
5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/4 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (λιωμένο)
Για το βούρτσισμα:
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλιά νερό
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μαγιά και 1 φλιτζάνι νερό. Αφήστε το μείγμα να παραμείνει για 5 λεπτά για να ενυδατωθεί πλήρως η μαγιά.
Προσθέστε το γάλα, το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Ζυμώνουμε με το χέρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ή με ένα μίξερ, μέχρι η ζύμη να είναι ομαλή και ελαστική. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι σε μικρές ποσότητες, όπως απαιτείται για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια, στο μπολ ή σε άλλες επιφάνειες.
Λιπάνετε ένα μεγάλο μπολ με λάδι ή βούτυρο. Μεταφέρετε τη ζύμη στο λιπαρό μπολ και κυλήστε τη ζύμη για να πάρει από την λιπαρή ουσία. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ζυμώστε και γυρίστε την πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνετε δύο ή τρεις φορές και αφήστε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Κόψτε τη ζύμη σε δέκα τεμάχια 110gr (θα έχετε περίπου 1,1 kg κιλά ζύμης). Ή κάντε τα μικρότερα ή μεγαλύτερα, αν θέλετε.
Σχηματίστε τη ζύμη σε σφιχτές μπάλες και πιέστε ελαφρώς από πάνω με αλευρωμένη την παλάμη του χεριού σας. Τοποθετήστε τα σε πάνω σε ένα χαρτί ψησίματος που έχετε στρώσει με σε ένα ταψί.
Εάν έχετε κάποια σφραγίδα , σφραγίστε τις κορυφές, αλλά μην τις κόψετε. Πασπαλίστε λίγο αλεύρι από πάνω
Καλύψτε τις ζύμες με μια ελαφριά πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα να φουσκώσουν σε ένα θερμό χώρο μέχρι να διπλασιαστούν, ή περίπου 25 έως 35 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε το φούρνο στους 200 C.
Πασπαλίστε ελαφρά με καλαμποκάλευρο πάνω κάτω τις ζύμες γυρνώντας τες μαλακά.
Αναμίξετε ένα ολόκληρο το αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό χτυπήστε το για να κάνετε μείγμα. Αλείφετε ελαφρά με το αυγό κάθε ζύμη. Πασπαλίστε με σουσάμι, σπόρους παπαρούνας ή οποιαδήποτε άλλη επικάλυψη θέλετε.
Ψήνουμε για 16 έως 20 λεπτά ή μέχρι που τα ψωμάκια να είναι χρυσοκάστανα.
Είναι έτοιμα να φτιάξετε Hamburger – Sandwiches – ή οτι άλλο θέλετε