Υλικά:
500ml κρέμα γάλακτος (33-35% λιπαρά)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε την κρέμα:
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα βαθύ μπολ.
Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και σταδιακά αυξάνουμε.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η κρέμα να γίνει πηκτή και να αρχίσει να διαχωρίζεται σε βούτυρο και ορό γάλακτος.
Ξεπλένουμε το βούτυρο:
Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να απομακρυνθεί ο ορός γάλακτος.
Επαναλαμβάνουμε το ξέπλυμα μέχρι το νερό να γίνει διαυγές.
Προσθέτουμε αλάτι (προαιρετικά):
Για επιπλέον γεύση, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ζυμώνουμε ελαφρά το βούτυρο.
Διαμορφώνουμε και αποθηκεύουμε:
Τυλίγουμε το βούτυρο σε μεμβράνη τροφίμων και του δίνουμε οβάλ σχήμα.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Από τα 500ml κρέμας γάλακτος, βγήκαν περίπου 300 γραμμάρια βούτυρο, ίσως και λίγο λιγότερο.
Το ζεστό τοστ με σπιτικό βούτυρο για πρωινό είναι υπέροχο!
Συμβουλές:
Αποθήκευση: Το σπιτικό βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Χρήση: Ιδανικό για τοστ, ψωμί, μαγείρεμα και ψησίματα.
Ποικιλία: Μπορείτε να προσθέσετε βότανα, μπαχαρικά ή τριμμένο πιπέρι για διαφορετικές γεύσεις.
Γιατί να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο;
Φρέσκο και νόστιμο: Το σπιτικό βούτυρο έχει πλούσια γεύση και άρωμα.
Δεν περιέχει πρόσθετα.
Μπορείτε να το φτιάξετε μέσα σε λίγα λεπτά.
Με αυτή τη συνταγή θα απολαμβάνετε πάντα φρέσκο βούτυρο στο σπίτι σας!