Υλικά:

500ml κρέμα γάλακτος (33-35% λιπαρά)

Εκτέλεση:

Χτυπάμε την κρέμα:

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα βαθύ μπολ.
Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα αρχικά και σταδιακά αυξάνουμε.


Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η κρέμα να γίνει πηκτή και να αρχίσει να διαχωρίζεται σε βούτυρο και ορό γάλακτος.

Ξεπλένουμε το βούτυρο:

Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να απομακρυνθεί ο ορός γάλακτος.


Επαναλαμβάνουμε το ξέπλυμα μέχρι το νερό να γίνει διαυγές.


Προσθέτουμε αλάτι (προαιρετικά):

Για επιπλέον γεύση, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ζυμώνουμε ελαφρά το βούτυρο.

Διαμορφώνουμε και αποθηκεύουμε:

Τυλίγουμε το βούτυρο σε μεμβράνη τροφίμων και του δίνουμε οβάλ σχήμα.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Από τα 500ml κρέμας γάλακτος, βγήκαν περίπου 300 γραμμάρια βούτυρο, ίσως και λίγο λιγότερο.

Το ζεστό τοστ με σπιτικό βούτυρο για πρωινό είναι υπέροχο!

Συμβουλές:

Αποθήκευση: Το σπιτικό βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Χρήση: Ιδανικό για τοστ, ψωμί, μαγείρεμα και ψησίματα.
Ποικιλία: Μπορείτε να προσθέσετε βότανα, μπαχαρικά ή τριμμένο πιπέρι για διαφορετικές γεύσεις.

Γιατί να φτιάξετε το δικό σας βούτυρο;

Φρέσκο και νόστιμο: Το σπιτικό βούτυρο έχει πλούσια γεύση και άρωμα.
Δεν περιέχει πρόσθετα.
Μπορείτε να το φτιάξετε μέσα σε λίγα λεπτά.
Με αυτή τη συνταγή θα απολαμβάνετε πάντα φρέσκο βούτυρο στο σπίτι σας!