Το Στιφάδο με Μοσχαράκι, τρυφερό και ζουμερό, λιώνει στο στόμα, έχοντας μαγειρευτεί με υπομονή και μεράκι σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας. Τα κρεμμυδάκια, γλυκά και μελωμένα, προσθέτουν μια γλυκιά νότα που εξισορροπεί την ένταση της ντομάτας και των μπαχαρικών.
Υλικά:
1 κιλό μοσχαράκι ποντίκι, κομμένο σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Ζεστό νερό (όσο χρειαστεί για να σκεπάσει το κρέας)
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 τσιμπιά ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 γαρίφαλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι (προς το τέλος)
1 κιλό κρεμμυδάκια, καθαρισμένα
1/4 φλιτζανιού ξύδι
Εκτέλεση:
Αφού έχετε σοτάρει το κρέας, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, και έχετε σβήσει με το κρασί, προσθέστε τον πελτέ
ντομάτας και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμα για να βγάλει τα αρώματά του.
Προσθέστε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσει το κρέας. Προσθέστε το πιπέρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρίφαλα,
το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το στιφάδο να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
Εν τω μεταξύ, βάλτε τα κρεμμυδάκια σε μια λεκάνη με νερό. Μόλις το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε τα
κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα.
Προσθέστε αλάτι προς το τέλος της διαδικασίας, δοκιμάζοντας για να πετύχετε την επιθυμητή γεύση. Λίγο πριν το τέλος, προσθέστε το ξύδι για να δώσετε μια ευχάριστη οξύτητα στο στιφάδο.
Αφαιρέστε την κανέλα και τα φύλλα δάφνης πριν σερβίρετε. Συνοδέψτε το στιφάδο με φρέσκο ψωμί
H συνταγή είναι της κας Χρυσούλα Καλλωνη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σουπιές Στιφάδο
Οι σουπιές στιφάδο είναι ένα παραδοσιακό και νόστιμο φαγητό. Η συνδυασμένη γεύση των των σουπιών με την αρωματική σάλτσα στιφάδο δημιουργεί ένα ευωδιαστό και πλούσιο πιάτο. Είναι ιδανικές για να απολαύσετε μια ζεστή και τρυφερή γεύση του φθινοπώρου.
Υλικά
1.5 κιλά σουπιές
150 γρ. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
8-10 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα 4 χοντρά κομμάτια
1-2 σκελίδα ψιλοκομμένη σκόρδο
½ ποτήρι ξύδι ντόπιο
1.5 ποτήρι λευκό κρασί
1 & 1/2 Κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 δαφνόφυλλα
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 ξύλο κανέλα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Για τις σουπιες
Κατ ‘ αρχάς, καθαρίστε και πλύνετε τις σουπιες, αφαιρέστε τα εσωτερικά όργανα και το κοκκαλο, αφαιρέστε το σακούλι με το μελάνι. Βάλτε το μελάνι σε ένα μπολ βάλτε λιγο νερό και στραγγίστε μέσα από μια ψιλη σίτα (με γάντια). Κόψτε τις σουπιες σε μεγάλα κομμάτια.
Το μαγείρεμα
Σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το μισο ελαιόλαδο, φύλλα δάφνης, μπαχάρι, κανέλα και τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε την σουπιά και αφήστε το για 3-4 λεπτά.
Ρίξτε την πάστα ντοματας και ανακατέψτε για να μαγειρέψετε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με ξύδι και αφήστε το να εξατμιστεί εντελώς. Προσθέστε κρασί και αφήστε να φύγει το αλκοόλ για λίγο. Προσθέστε σκόρδο, ντομάτες και ένα ποτήρι νερό.
Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 45-50 λεπτά.
5 λεπτά πριν από το τέλος, προσθέστε αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Εάν θέλετε, προσθέστε το μελάνι (αλλά προσέξτε το αλάτι), αλλά το στιφάδο θα έχει σκούρο
χρώμα.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1.Το μυστικό για την σουπιά το σιγανό μαγείρεμα και το μπόλικο ελαιόλαδο.
2.Χρησιμοποιούμε γάντια για να καθαρίζουμε τις σουπιές γιατί το μελάνι τους θα βάψει τα χέρια μας.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Σουπιές με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά της συνταγής μας
1 σουπιά φρέσκια ή κατεψυγμένη 1000-1200 γρ. κομμένη σε μικρά κομμάτια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
500 γρ χυμό ντομάτας
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
πάπρικα γλυκιά
τζίντζερ σκόνη
αλάτι χοντρό
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
300 γρ μακαρονάκι κοφτό
1/2 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
2-3 μπαχάρια
Εκτέλεση της συνταγής μας
Πλένουμε, σουρώνουμε την σουπιά, την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, και την σωτάρουμε με το μισό λάδι σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μπαχάρι, τζίντζερ, πάπρικα, αλάτι, και αφήνουμε για 10 λεπτά να σωταριστούν.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 10 λεπτά να εξατμισθεί και προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 1 λίτρο ζεστό
ζωμό λαχανικών ή νερό και αφήνουμε τη σουπιά να βράσει 20-25 λεπτά.
Προσθέτουμε μέσα στη σάλτσα το μακαρονάκι και αφήνουμε 10 λεπτά να βράσει.
Αφαιρούμε από την θερμοκρασία, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, πιπέρι, κουνάμε λίγο την κατσαρόλα, αφήνουμε για 10 λεπτά και σερβίρουμε!!
Photο: Το Πιθάρι