Συστατικά

* Ελαιόλαδο
* 2 μεσαία κρεμμύδια, σε κύβους
* 500γρ κιμα μοσχαρίσιο
* ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
* ½ κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​άνηθο
* Πιπέρι
* άλας
* 1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπελτέ
* ⅓ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
* ¼ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή νερό
* ½ φλιτζάνι τριμμένη φέτα
* 1 αυγό
* ½ φλιτζάνι βούτυρο , λιωμένο
* 500γρ φύλλο 1 ρολό αποψυγμένο σε θερμοκρασία δωματίου 

Οδηγίες

1. Προσθέστε ελαιόλαδο σε τηγάνι και θερμάνετε σε μέτρια-υψηλή φωτιά.
2. Προσθέστε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και να είναι ημιδιαφανή, περίπου 5 λεπτά.
3. Προσθέστε τον κιμά και σοταρετε.
4. Προσθέστε ρίγανη, άνηθο, πιπέρι, λίγο αλάτι και τοματοπολτέ, ανακατέψτε.
5. Προσθέστε κρασί και αφήστε να εξατμιστεί.
6. Προσθέστε ζωμό κοτόπουλου ή νερό και αφήστε να μειωθεί.
7. Μόλις μειωθεί όλο το υγρό, αφαιρέστε από τη φωτιά.
8. Αδειάστε σε μπολ, προσθέστε φέτα και αυγό – ανακατέψτε τα όλα μαζί.
9. Αφήστε το κρέας στην άκρη και προετοιμάστε το ταψί.

10.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμους.
11. Βουρτσίστε ένα τετράγωνο ταψί με λίγο λιωμένο βούτυρο 
12. Ξετυλίξτε τα φύλλα απλώστε τα και σκεπάστε με μια υγρή πετσετα μην ξεραθούν.
13. Αφήστε τα πρώτα φύλλα να κρεμμονται έξω από το ταψί και κόψτε τα άλλα φύλλα ώστε να ταιριάζουν με το μέγεθος του ταψιού που χρησιμοποιείτε.
14. Πάρτε ένα φύλλο και τοποθετήστε το στο ταψί. 
15. Βουρτσίστε με λίγο λαδι και απλώστε ένα άλλο φύλλο.
16. Βουρτσίστε το με λάδι το φύλλο και επαναλάβετε 6 ακόμη φορές (φύλλο φυλό, λάδι, φύλλο φυλό).
17. Μετά το 8ο φύλλο, ρίξτε το μείγμα κρέατος στο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
18. Τώρα, επαναλάβετε τα βήματα 14 -15, τοποθετώντας 8 ακόμη φύλλα φύλλου πάνω από το μείγμα κρέατος, βουρτσιζοντας με λάδι ανάμεσα σε κάθε φύλλο.
19. Όταν τελειώσετε βάλτε μέσα στο ταψί τα φύλλα που κρέμμονται για να φτιαξετε τον κοθρο γυρω γυρω και να σφραγίσετε την γεμιση. Μετά χαράξτε το πάνω μέρος της κρεατόπιτας και τοποθετήστε το στο φούρνο για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. (Εγώ έβαλα και λίγο σουσάμι από πάνω)
20. Αφαιρέστε, κόψτε και σερβίρετε ζεστό!


Kreatopita— Greek Phyllo Meat Pie

Ingredients

* Olive Oil
* 2 medium onions, diced
* 1 lb ground beef
* ½ teaspoon oregano
* ½ teaspoon fresh chopped dill
* Pepper
* salt
* 1 teaspoon tomato paste
* ⅓ cup red wine
* ¼ cup chicken broth
* ½ cup crumbled feta
* 1 egg
* ½ cup butter, melted
* 1 lb box of phyllo (16 oz), 1 roll thawed at room temperature

Instructions

1. Add olive oil to pan and heat over medium-high heat.
2. Add onions to hot pan and cook until soft and translucent, about 5 minutes.
3. Add ground beef and brown.
4. Add in oregano, dill, pepper, a little salt, and tomato paste, mix.
5. Add wine and reduce.
6. Add chicken broth and reduce.
7. Once all liquid has been reduced, remove from heat.
8. Empty into bowl, add feta and egg – mix everything together.
9. Set meat aside and prepare baking dish.

10. Preheat oven to 350F.
11. Brush a square baking pan with some melted butter**
12. Unroll the phyllo sheets and lay them flat on the plastic.
13. Cut the sheets to match the size of the pan you’re using.
14. Take one phyllo sheet and lay it in the baking pan.***
15. Brush with some melted butter and lay another sheet of phyllo down.
16. Brush that with butter and repeat 6 more times (phyllo sheet, butter, phyllo sheet).
17. After the 8th phyllo sheet, pour the meat mixture into the pan, and smooth it out evenly with a spoon.
18. Now, repeat steps 14 -15, placing 8 more phyllo sheets over the meat mixture, spreading melted butter in between each sheet.
19. When done, score top of Kreatopita and place in oven for 20-30 minutes, or until golden brown.
20. Remove, cut, and serve hot!

Credit to Vasiliki DemetrioGreek Recipe Exchange Group

Προηγούμενο άρθροΤο πιο δροσερό Cheesecake – τσιζκέικ του καλοκαιριού
Επόμενο άρθροΠαγωτό Μπανάνα Φράουλα στο άψε σβήσε