Υλικά

250 g κανταΐφι
200 γρ φιστίκια ή καρύδια
7 g βούτυρο
150 ml βουτυρο λιωμενο (αν ειναι δυνατον καθαρο βουτυρο)
Για το σιρόπι
250 γρ ζάχαρη
200 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Οδηγίες

Αρχικά, ρυθμίστε το φούρνο στους 200 βαθμούς

Προετοιμάστε το κανταΐφι εκ των προτέρων. Εάν είναι κατεψυγμένο, ξεπαγώστε μια μέρα πριν.
Εάν το πακέτο είναι ανοιχτό, τυλίξτε το πακέτο με μια υγρή πετσέτα για να μην στεγνώσει η ζύμη.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη συνταγή γιατί θα χρειαστεί να τυλίξετε τα μακριά νήματα χωρίς να σπάσουν.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.
Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο όταν είναι έτοιμη η ζύμη.

Αλείφουμε ένα τηγάνι με το βούτυρο. Κόβουμε τους ξηρούς καρπούς σε κύβους είτε με το χέρι είτε με το μπλέντερ και τους καβουρδίσουμε

Φτιαξτε το στριφτο κανταιφι όπως βλέπετε στο βιντεο και βαλτε το στο ταψακι σας


Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το βράσουμε.
Ρίξτε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το κανταιφι, αφαιρώντας τον αφρό και αποφεύγοντας τα λευκά υπολείμματα στο κάτω μέρος.
Τοποθετούμε το ταψί στο μεσαίο τμήμα του φούρνου προθερμασμένο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
Αφού βγάλουμε το χρυσοκίτρινο κανταιφι από τον φούρνο, το τοποθετούμε στον πάγκο και το περιχύνουμε ομοιόμορφα με το σιρόπι που έχει κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 30 – 45 λεπτά μέχρι το κανταΐφι να απορροφήσει το σιρόπι.
Σερβίρετε σε φέτες ζεστό ή σε θερμοκρασία