Φτιάξτε μόνοι σας τον αγαπημένο σας σπιτικό μπακλαβά με αυτή την εύκολη και αυθεντική συνταγή. Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά και απολαύστε την τραγανή κρούστα, το πλούσιο σιρόπι και τα γεμάτα άρωμα φύλλα με ξηρούς καρπούς.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
Λίγο ξύδι
1/2 ποτήρι λάδι
Νερό (όσο χρειαστεί για να γίνει εύπλαστη η ζύμη)

Για τη γέμιση:
1 κιλό καρύδια
1 ποτήρι φρυγανιά
Κανέλα και γαρύφαλλο (σε σκόνη)

Για το σιρόπι:
1 kg ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
3 κουταλιές μελι

Εκτέλεση:

Ζύμη:

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το 1/2 ποτήρι λάδι.
Προσθέστε σιγά σιγά νερό, ζυμώνοντας με τα χέρια σας μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα.

Γέμιση:

Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το νερό τη ζάχαρη, το μέλι.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το σιρόπι να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.

Συναρμολόγηση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
Χωρίστε τη ζύμη σε 15-20 ίσα μέρη.
Ανοίξτε τα φύλλα πρέπει να είναι ψιλά σαν το τσιγαροχαρτο.
Βάζω κάτω δύο φύλλα(τα ραντίζουμε με καυτό λαδι) χωρίς γεμιση και μετά φύλλο και γεμιση αφού πρώτα το λαδωνουμε
Αφού τελειώσετε όλη η γέμιση στο τέλος θα βάλετε 3 φύλλα μόνο λάδι
Χωρίστε τον μπακλαβά σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και καρφώστε γαρύφαλλα στα κομμάτια.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρες αντιστάσεις
Περιχύστε τον μπακλαβά ζεστό με χλιαρό σιρόπι
Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει τελείως πριν τον σερβίρετε.

Η Συνταγή είναι της κας Aristi Georgousi Kiriakopoulou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπακλαβάς με σοκολάτα

Ο μπακλαβάς με σοκολάτα είναι ένα γλυκό με πλούσια γεύση και άρωμα. Η γλυκύτητα της σοκολάτας συνδυάζεται αρμονικά με την τραγανή κρούστα και το σιρόπι.

Το βασικό υλικό του μπακλαβά με σοκολάτα είναι το φύλλο κρούστας. Το φύλλο πρέπει να είναι λεπτό και τραγανό, ώστε να συγκρατεί τα υπόλοιπα υλικά και να μην απορροφά το σιρόπι. Η σοκολάτα μπορεί να είναι κουβερτούρα, λευκή σοκολάτα ή συνδυασμός των δύο. Η ποσότητα της σοκολάτας μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.

Η παρασκευή του μπακλαβά με σοκολάτα είναι σχετικά εύκολη. Τα φύλλα κρούστας απλώνονται σε ένα ταψί και αλείφονται με λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, απλώνεται η γέμιση, η οποία αποτελείται από σοκολάτα, καρύδια και κανέλα. Τα φύλλα διπλώνονται και κόβονται σε κομμάτια. Ο μπακλαβάς ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά.

Μόλις ψηθεί, ο μπακλαβάς σιροπιάζεται με σιρόπι που έχει βράσει από ζάχαρη, νερό και γλυκόζη. Το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό, ώστε να απορροφηθεί από τον μπακλαβά.

Ο μπακλαβάς με σοκολάτα είναι ένα γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί ως επιδόρπιο ή ως σνακ. Είναι ιδανικό για όλες τις περιστάσεις και σίγουρα θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να φτιάξετε τον καλύτερο μπακλαβά με σοκολάτα:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα και ποιοτικά υλικά.
  • Μην υπερβάλλετε με τη ζάχαρη στο σιρόπι.
  • Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει καλά πριν τον σιροπιάσετε.

Υλικά

Για το σιρόπι
420 ml νερό
350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 100 γρ. μέλι
1 στικ κανέλα
Χυμό και φλούδες από ένα πορτοκάλι

Για το μπακλαβά
24 Φύλλα Κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
500 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα 1+1/2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. ζάχαρη καστάνη 300 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Καλή απόλαυση!