Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό focacius που φαίνεται πως σημαίνει ψωμί ψημένο στη φωτιά. Οι ρίζες του χαρακτηριστικού ψωμιού λέγεται πως πρέπει να αναζητηθούν στον αρχαίο λαό των Ετρούσκων, με την συνταγή να αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Η πιο διάσημη εκδοχή του είναι εκείνη που περιλαμβάνει αρωματικό δενδρολίβανο και χοντρό αλάτι.
Υλικά
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι κίτρινο για ψωμί
1 κ.σ. ζάχαρη
1 φακελάκι (90γρ. Περίπου) ξηρή μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
Ελαιόλαδο για το λάδωμα του ταψιού
1/4 του φλτιζανιού καβουρδισμένα φυστίκια Αιγίνης
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
200 γρ. τοματάκια τσέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Παίρνουμε 1 1/4 του φλιτζανιού χλιαρό νερό και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουμε μια λεία ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Λαδώνουμε ένα τετράγωνο αλουμινένιο ταψί 20×30 εκατ. και στρώνουμε την ζύμη. Αφήνουμε σκεπασμένη για 1 ώρα ακόμη να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC
Βάζουμε τα φιστίκια σε επεξεργαστή τροφίμων και θρυμματίζουμε. Αναμειγνύουμε σε μπολ με το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε
Αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια του ψωμιού και πιέζουμε τα τοματίνια εδώ και εκεί στη ζύμη
Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η φοκάτσια
Πηγή: iefimerida.gr