Μελοκούλουρα

Αυτά είναι μερικά από τα πιο νόστιμα μελόψωμα που δεν χρειάζεται να μείνουν για να μαλακώσουν και ομολογώ, τα κάνω όχι μόνο στο Χριστούγεννα.

Υλικά:

120 g υγρού μελιού (3 κουταλιές της σούπας)
100 ml. λάδι
100 g μαύρης ζάχαρης
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
320 g αλεύρι
1 βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
σπόροι 5-6 λοβών καρδάμου
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
μια πρέζα γαρίφαλα
* Πωλούνται έτοιμα μείγματα τα οποία μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε.
Για επάλειψη : 150 g ζάχαρη άχνη.

Προϊόντα:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα συστατικά χωρίς αλεύρι και διογκωτικά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ για να λιώσετε καλύτερα τη ζάχαρη. Κοσκινίστε το αλεύρι με το μπεικιν και τη σόδα ψησίματος και προσθέστε σταδιακά στο υγρό μείγμα. Μην ξεγελιέστε από τη συνοχή της ζύμης και μην προσθέτετε περισσότερο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι παχιά και κολλώδης.
Καλύψτε το μπολ με καπάκι ή τυλίξτε με αλουμινόχαρτο και ψύξτε για τουλάχιστον μία ώρα.
Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ, στρώστε το ταψί του φούρνου με χαρτί και βάλτε το φούρνο σε 180 μοίρες.
Βγάλτε τη κρύα ζύμη, η οποία δεν κολλάει πλέον, κόψτε τα κομμάτια της και σχηματίστε μπάλες στο μέγεθος ενός καρυδιού. Τυλίξτε τα καλά σε ζάχαρη άχνη και τακτοποιήστε σε απόσταση ως μια μπάλα μεταξύ τους. Ψήστε τα γλυκά για περίπου 10-12 λεπτά. Βάλτε σε μία σχάρα.
Από αυτήν τη δόση λαμβάνονται περίπου 50 σπασμένα μελόψωμο.

Καλη Επιτυχία