Baking Powder (Μπεικιν Παουντερ)
Βασικό υλικό στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική κυριως
Είναι ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και από τριφικό οξύ ή κρεμόριο είναι ουσιαστικά το κατακάθι από τα βαρέλια από το κρασί.
Είναι ένα υλικό το οποίο βοηθάει να διογκωθεί η ζύμη του κεικ.
Το baking powder έχει εκτός από σόδα και από το κρεμόριο έχει και λίγο κορν φλάουρ για να είναι ρευστο να μην σβολιάζει
Το βάζουμε στο τέλος της διαδικασίας αφού ενώσουμε όλα τα υλικά μετά από το αλεύρι βάζουμε και τον baking powder ουσιαστικά δεν πρέπει να ρθει σ’ επαφή με το υγρό της συνταγής γιατί αρχίζει και λειτουργεί και δεν θέλουμε να χάσουμε τη δυναμή του το θέλουμε δυνατό έτσι ωραίο ώστε να φουσκώσει ωραία το κέικ μας
Ουσιαστικά το μπέικιν πάουντερ αρχίζει και φουσκώνει μόλις έρθει σε επαφή με τα υγρά αλλά και μόλις μπει μεσα στο φούρνο μόλις αρχίζει και ζεσταίνεται
Για να είναι αποτελεσματικό το μπέικιν πάουντερ πρέπει να δούμε την ημερομηνία ληξης που είναι πάνω στη συσκευασία του, πρέπει να το έχουμε πολύ καλά κλεισμένο μέσα σε ένα δοχείο για αυτό και είναι μέσα σε μεταλλικά δοχεία
Αν θέλουμε να το τσεκάρουμε ότι όντως είναι αποτελεσματικό μπορούμε να βάλουμε μία κουταλια baking powder σε λίγο ζεστο νερό και αν αφρίζει αυτό σημαίνει ότι είναι οκ
Tο μπέικιν πάουντερ εκτός όμως από τη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική κάνει θαύματα σε μείγματα για πανάρισμα έτσι λοιπόν εκεί που θέλουμε να έχουμε ένα αφράτο πανάρισμα βάζουμε και λίγο μπέικιν πάουντερ και αυτό έρχεται και διογκώΝει και γίνεται σούπερ αφράτο και τραγανό
Θα σας πω την αμαρτία μου εγώ τον baking powder το βάζω ακόμη και μέσα σε κεφτεδάκια και σε μπιφτέκια γιατί τους δίνει πολύ ωραίο όγκο έτσι αυτά λοιπόν για το baking powder