Ένα θρακιώτικο φαγητό από τη λέξη τσιγέρια (συκώτια), που φτιάχνεται και το Πάσχα. Αν και μοιάζει εξωτερικά με κεφτέ, φτιάχνεται με αρνίσια μπόλια, που περικλείει στο εσωτερικό της εντόσθια, ρύζι και μυρωδικά.
Υλικά
1 αρνίσια συκωταριά (περίπου 1 kg)
1 ποτήρι ξύδι (για το ζεμάτισμα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος (για το σοτάρισμα)
Άφθονο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πάπρικα
1 νεροπότηρο ζωμός από το ζεμάτισμα της συκωταριάς
1 ποτήρι νερό
3 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα (ανά 1/2 kg συκωταριάς)
2-3 μπόλιες αρνίσιες (λεπτές)
Παγωμένο νερό
Επιπλέον ξύδι (για τις μπόλιες)
2-3 πατάτες μέτριες, κομμένες σε χοντρές φέτες και προτηγανισμένες
Αλάτι και πιπέρι για τις πατάτες
1 κρόκος αυγού
Λίγη κέτσαπ
Λίγο ελαιόλαδο για τις πατάτες
1 ασπράδι αυγού
Λίγο νερό (για το ασπράδι)
Εκτέλεση
Ζεμάτισα 5 λεπτά την αρνίσια συκωταριά (ξαφρίζοντας),σε νερό που βράζει κι έχω προσθέσει ξύδι.
Αφαιρώ τη συκωταριά,σουρώνω και κρατάω 1 νεροπότηρο ζωμό.Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σοτάρω σε άφθονο ελαιόλαδο το κρεμμύδι,φρ.κρεμμυδάκια
και το μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένα. Σκεπάζω κι αφήνω να μαραθούν .Προσθέτω τη συκωταριά ψιλοκομμένη,αλάτι,πιπέρι και πάπρικα.
Ανακατεύω καλά , προσθέτώ το ποτήρι ζωμό που κράτησα κι ένα ποτήρι νερό.
Αφήνω να πάρει 1-2 βράσεις .Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω 3 κσ ρύζι καρολίνα ανά 1/2 kg.συκωταριάς και το υπόλοιπο ματσάκι άνηθο.
Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο.
Θα χρειαστούμε 2-3 μπόλιες αρνίσιες(λεπτές)…τις οποίες έχουμε βάλει 2-3 ώρες σε παγωμένο νερό με ξύδι.
Τις στραγγίζουμε και φτιάχνουμε τους σαρμάδες( εγώ χρησιμοποίησα ένα μπολ για να δώσω το σχήμα).
Σε ταψί με πατάτες που έχω προτηγανίσει και αλατοπιπερώσει πρόσθεσα τους σαρμάδες .
Τους άλειψα με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο κέτσαπ,πρόσθεσα 1 ποτηράκι νερό και πασπάλισα λίγο ελαιόλαδο στις πατάτες.
Έψησα στους 160β.για 35-40 λεπτά να πάρουν χρώμα. Λίγα λεπτά πριν το βγάλω πρόσθεσα και το ασπράδι του αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι και το έριξα.❤️
Η Συνταγή είναι της Φίλης Ελινα Σκλαβου