Tο Ghee, γνωστό και ως διαυγασμένο βούτυρο, είναι ένα παραδοσιακό ινδικό λίπος που παράγεται από βούτυρο μέσω μιας διαδικασίας μαγειρέματος που αφαιρεί το νερό, τη λακτόζη και τα στερεά γάλακτος. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, αρωματικό λίπος με υψηλό σημείο καπνίσματος, ιδανικό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Υλικά:

200 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας (με περιεκτικότητα σε λιπαρά 82% ή μεγαλύτερη)

Εξοπλισμός:

Κατσαρόλα με χοντρό πάτο
Σουρωτήρι ή τρυπητή κουτάλα
Δοχείο για το έτοιμο ghee
Εκτέλεση:

Προετοιμασία:

Κόψτε το βούτυρο σε μικρούς κύβους για να λιώσει πιο γρήγορα.
Τοποθετήστε τους κύβους βουτύρου σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο.

Λιώσιμο:

Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Καθώς το βούτυρο αρχίζει να λιώνει, χαμηλώστε τη φωτιά στο ελάχιστο.

Διαύγαση:

Αφρός: Θα παρατηρήσετε ότι στην επιφάνεια σχηματίζεται αφρός. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα ή σουρωτήρι, αφαιρέστε προσεκτικά τον αφρό χωρίς να ανακατεύετε το βούτυρο.
Χρώμα: Το βούτυρο θα αλλάξει χρώμα από αδιαφανές σε διαυγές και θα πάρει ένα πλούσιο κίτρινο χρώμα.
Ίζημα: Στον πάτο της κατσαρόλας θα δημιουργηθεί ένα ίζημα. Αποφύγετε να το ανακατέψετε, καθώς θα επηρεάσει τη γεύση του ghee.

Μεταφορά:

Μετά από περίπου 15-20 λεπτά, όταν δεν παρατηρείτε περαιτέρω σχηματισμό αφρού, στραγγίστε προσεκτικά το διαυγές ghee σε ένα καθαρό δοχείο, αποφεύγοντας το ίζημα.

Τελικό στάδιο:

Συνεχίστε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ghee να αποκτήσει ένα ελαφρύ άρωμα καρυδιού και μια διαφανή, λαμπερή εμφάνιση.

Βούτυρο Ghee
Βούτυρο Ghee
Προηγούμενο άρθροΤηγανητή Χοιρινή με Κόκαλο
Επόμενο άρθροΑτομικά σιμιγδαλένια χαλβαδάκια