Κέικ Μήλου

Συστατικά

Για το Κέικ
2 φλιτζάνια (284g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού Μπεικιν παουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
3/4 κουταλιές του γλυκού  αλάτι
2 κουταλιές γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κουταλιού του γλυκού γαρύφαλο
4 φλιτζάνια (468g) καθαρισμένα μήλα, κομμένα σε κύβους μήλα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι (210g) ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι (58 g) καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι (113g) αλατισμένο βούτυρο, μαλακό
2 μεγάλα αυγά
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο καρύδια, για επικάλυψη (προαιρετικό)
Σιρόπι
1/2 φλιτζάνι (113g) ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια μια κουταλιάς σούπας
1 φλιτζάνι (220 γραμ.) καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι γάλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλατιού
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες

Για το κέικ μήλου: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα αντικολλητικό ταψί 20χ30 εκ. Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε αλεύρι, μπεικιν παουντερ, σόδα ψησίματος, αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο για 20 δευτερόλεπτα. Σε ένα ξεχωριστό δοχείο μεσαίου μεγέθους, ανακατέψτε τους κύβους μήλου με χυμό λεμονιού, αφήστε το στην άκρη.
Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ βάσης εφοδιασμένο με το εξάρτημα χτυπήματος, χτυπήστε μαζί την ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο και χνουδωτό.
Ανακατέψτε τα αυγά ενα την φορά. Με το μίξερ ρυθμισμένο σε χαμηλή ταχύτητα σιγά-σιγά προσθέστε το μείγμα αλευριου και ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστεί καλά (το μείγμα θα είναι πραγματικά παχύ).

Προσθέστε τα μήλα και ανακατέψτε μόνο μέχρι να συνδυαστούν (το κτύπημα θα είναι ακόμα παχύ).
Ρίξτε το χτύπημα στο ταψί και απλώστε το σε ένα ομοιόμορφο στρώμα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να εισέλθει στο κέντρο η οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή περίπου 33 – 38 λεπτά.


Αφήνουμε να κρυώσιε περίπου 5 λεπτά, στη συνέχεια κόβουμε σε τετράγωνα και σερβίρουμε ζεστό με σιρόπι και προαιρετικά καρύδι.
Για το σιρόπι: Σε μια μεσαία κατσαρόλα συνδυάστε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι (μπορείτε να προσθέσετε λίγο επιπλέον αν σας αρέσει περισσότερο μια αλατισμένη γεύση καραμέλας / καραμελών).
 Φέρτε το μείγμα σε βρασμό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αφήνεται να βράσει 1 1/2 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά. Σερβίρετε ζεστό πάνω από ζεστό κέικ.

ΠΗΓΗ: cookingclassy.com

Προηγούμενο άρθροΔείτε τι μπορείτε να φτιάξετε με μπαγιάτικο ψωμί
Επόμενο άρθροΤο πιο τραγανό Σνίτσελ κοτόπουλο