Το λευκό ψωμί της Γιαγιάς Ευτυχίας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
3 κύπελλα με χλιαρό νερό
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/2 κσ. μαγιά
1/3 φλιτζάνι λάδι
1 κουταλιά της σούπας. άλατι
6 – 7 φλιτζάνια άλευρι λευκό αλεύρι σιταριού (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κανονικό αλεύρι
για όλες τις χρήσεις με επιτυχία. Θα χρειαστείτε περισσότερο αλεύρι …
κοντά σε 8 φλιτζάνια και θα κάνει ένα μαλακότερο, λιγότερο χοντρό ψωμί.)

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, διαλύστε τη μαγιά το ζεστό νερό και την ζάχαρη.
Αφήστε 10 λεπτά. Προσθέστε το λάδι. Προσθέστε το αλάτι και το αλεύρι
(ξεκινώντας με 6 φλιτζάνια αλεύρι). Ανακατέψτε όλα μαζί. Ζυμώνουμε σχολαστικά τη ζύμη μέχρις
ότου ενσωματωθούν όλα τα συστατικά και η ζύμη είναι μαλακή, ελαστική, πολύ ελαφρώς κολλώδης
και έχει ξεκολλήσει από το μπολ (6-10 λεπτά). Καθώς ζυμώνετε τη ζύμη, μπορείτε να προσθέσετε
περισσότερο αλεύρι ανάλογα με τις ανάγκες και επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου η ζύμη
φθάσει στην επιθυμητή συνοχή.

Καλύψτε το κύπελλο της ζύμης με μια πετσέτα πιάτων ή πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε να φουσκώσει
μέχρι να διπλασιαστεί (μια ώρα ή περισσότερο ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η κουζίνα σας.)
Μπορείτε να επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία τοποθετώντας το σκεπασμένο κύπελλο μέσα στο φούρνο
με το φως του φούρνου , και ένα άλλο μπολ με ζεστό νερό που κάθεται στο κάτω ράφι.
Βάλτε τη ζύμη κάτω και διαιρέστε και σχηματίστε 2 φραντζόλες. Τοποθετήστε τη ζύμη σε
2 λαδωμένες φόρμες ψωμιού. Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσουn μέχρι το πάνω μέρος της ζύμης
να είναι 2-3 εκ πάνω από την φόρμα.
Ψήστε σε 190 βαθμούς για 25 λεπτά. Αφαιρέστε αμέσως τις φραντζόλες από τιε φόρμες
και βάλτε τα σε μια σχάρα να κρυώσουν. Κόψτε Φέτα και σερβίρετε με ζεστό με βούτυρο και μέλι.
Φυλάσσετε σε αεροστεγή σακούλα. 

Προηγούμενο άρθροΠάστα Αμυγδάλου με καραμελωμένα αμύγδαλα
Επόμενο άρθροΦανταστικές “βαρκούλες” τυριού