Μαντολάτο
Υπάρχει πληθώρα μύθων για την προέλευση του μαντολάτου. Οι πρώτες συνταγές για λευκό μαντολάτο, που ήταν πιθανότατα δανεικές από την Κεντρική Ασία, βρέθηκαν σε μεσανατολίτικο βιβλίο στη Βαγδάτη τον 10ο αιώνα
Υλικά
1 ασπράδι αβγού
1 πρέζα αλάτι
200γρ ζάχαρη
150γρ μέλι
ξηρούς καρπούς
Εκτέλεση
Χτυπάω το ασπράδι αβγού και με το αλάτι να γίνουν μαλακές κορυφές (μαρέγκα).
Σε κατάλληλο σκεύος λιώνουμε ζάχαρη και μέλι σε χαμηλή θερμοκρασία.
Αφού λιώσει το μείγμα και βράσει, μαγειρέψτε για 4 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.
Αρχίζω να χτυπάω ξανά το ασπράδι στη χαμηλότερη ταχύτητα και προσθέτω το ζεστό μείγμα σε αργή ροή.
Μόλις το μείγμα απορροφήσει όλο το μείγμα και διπλασιαστεί σε όγκο, σταματάω το μίξερ και προσθέτω τους ξηρούς καρπούς (όποιους προτιμάτε) και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα να ανακατευτούν καλά.
Βάζω αλουμινόχαρτο σε κατάλληλο ταψάκι, από πάνω μια κρούστα γκοφρέτας και ρίχνω το έτοιμο μείγμα.
Ισοπεδώνω με βρεγμένο κουτάλι, κολλάω την πάνω κρούστα και τυλίγω καλά με αλουμινόχαρτο. Στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.
Είνια πιο νόστιμο και από τα έτοιμα 😋