Τραγανή Τυρόπιτα

Advertisement

Υλικά:

1 συσκευασία φύλλα ζαχαροπλαστικής των 500 γραμμαρίων (16 φύλλα – ανάλογα με τον κατασκευαστή,
ο αριθμός των φύλλων στη συσκευασία είναι διαφορετικός)
4 αυγά (+ 1 για επάλειψη, που χτυπιέται με 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι)
400 g τυριού φέτα
200 γραμμάρια γιαουρτιού
80 ml. λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα (ή μπεικιν παουντερ)
50 -60 g λάδι
σουσάμι – προαιρετικό

Παρασκευή:

Όπως κάθε συνταγή αυτή θα ξεκινήσει – βάλτε το φούρνο σε 180 βαθμούς χωρίς να ανεβεί ο ανεμιστήρας ενώ τακτοποιείτε την πίτα σας.
Για να σώσω το πλύσιμο του ταψιού, έβαλα χαρτί ψησίματος. Εάν δεν έχετε χαρτί – αλείψυε το κάτω μέρος του ταψιού με λάδι.

Χτυπήστε τα αυγά με ένα πιρούνι, προσθέστε το τριμμένο τυρί, το γιαούρτι, το αλάτι, το λάδι και τη σόδα.
Πάρτε ένα, βουρτσίστε με το μείγμα με ένα κουτάλι, βάλτε ένα δεύτερο φύλλο πάνω της, βουρτσίστε ξανά, βάλτε ένα τρίτο και τέταρτο με τον ίδιο τρόπο. Τα φύλα τυλίγονται και τοποθετούνται στο ταψί κατά μήκος.
Με τον ίδιο τρόπο, τακτοποιήστε τα άλλα φύλλα – 4 και γεμίστε μεταξύ τους. Τυλίγονται και τοποθετούνται στο ταψί.

Τα έτοιμα ρολά κόβονται σταυρωτά σε 3-4 θέσεις,

Advertisement

η επιφάνεια αλειφετε με το τελευταίο αυγό χτυπημένο με γιαούρτι, το βούτυρο κόβεται σε κύβους και τοποθετείται εδώ και εκεί πάνω στα φύλλα.

Μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε μια μεσαία σχάρα για περίπου 40-45 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Αφού αφαιρέσετε την πίτα είναι υπέροχα τραγανή, αλλά αν θέλετε να είναι μαλακή – τυλίξτε την πίτα με μια πετσέτα μέχρι να κρυώσει.
Αν προτιμάτε – μπορείτε να διαμορφώσετε τα ρολά σε ένα στρογγυλό ταψί και θα έχετε μια στριμμένη πίτα με τυρί. 🙂

Διασκεδάστε και μαγειρέψτε με ένα χαμόγελο για διασκέδαση και απόλαυση!

Advertisement