Τα τσουρέκια με γιαούρτι.Η προσθήκη γιαουρτιού στη ζύμη τα κάνει πιο αφράτα και με πιο πλούσια γεύση. Δείτε μια κλασική συνταγή για τσουρέκια με γιαούρτι που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κουπάκι τσαγιού γάλα ζεστό
1 ποτήρι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φακελάκι μαχλέπι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
Λίγο αλάτι
2 κουταλιές σπορέλαιο
2 σποράκια μαστίχα
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
Γάλα για επάλειψη
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε μια λεκανη βαζουμε το αλεύρι για τσουρέκια και στο κεντρο κανουμε μια λακουβιτσα…
Ριχνουμε τ αυγά το γιαούρτι αγελ, γαλα ζεστο, ζαχαρη 2 βανιλιες, μαχλεπι 2 φακελακια μαγιά λιγο αλατι σπορελαιο και την μαστιχα..
(ολα σε θερμοκρασια δωματιου) ζυμωνουμε ολα μαζι(μαλακή ζυμη ισως χρειαστει λιγο γαλα ακομη) ριχνουμε 3 κουταλιες βουτυρο απο πανω
σκεπαζουμε με μεμβρανη και αφηνουμε σε ζεστο μερος για 2-3 ωρες.
Οταν φουσκωσει το βαζουμε στον παγκο και το ζυμωνουμε. Το αφηνουμε παλι να φουσκωσει καλά..
Κοβουμε κομματια ζυμης και φτιαχνουμε οτι τσουρεκακια θελουμε..
Αφηνουμε στο φουρνο να φουσκωσουν αλειφουμε με γαλα και σουσαμι και ψηνουμε 150 β περιπου 25 λεπτα-μιση ωρα στον αέρα…
H Συνταγή είναι της κας Ρουλα Λυρου