Τσουρέκια χωρίς γάλα και αυγά

Σε λίγο έρχεται η νηστεία και σας προτείνω να ψήσετε τσουρέκια χωρίς γάλα και αυγά.

Υλικά

170γρ. νερό χλιαρό (1 φλυτζάνι)
3 φακελάκια μαγιά σκόνη (8 γρ./το ένα)
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ. ελαιόλαδο
½ λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
180 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο
½ κ.γ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι γάλα ή αυγό για το «γυάλισμα» φιλέ αμυγδάλου για τη διακόσμηση.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι:
Σε μπωλ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρης και 4 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε το χυλό.
Σκεπάζουμε το μπωλ και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.

Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το προζύμι και ανακατεύουμε καλά κι αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια συνεκτική ζύμη.
Τη λαδώνουμε ελαφρώς και την βάζουμε μέσα σ’ένα μεγάλο μπωλ.

Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
Μόλις σηκωθεί η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε απαλά, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος μανταρινιού
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες φούρνου  καλυμένες με αντικολλητικό λαδόχαρτο και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC – 180οC (ανάλογα με τον φούρνο).
Ψήνουμε μέχρι τα τσουρέκια να ροδίσουν, περίπου 30 λεπτά. Μπορούμε επίσης να τα διακοσμήσουμε με φιλέ αμυγδάλου σουσάμι μαυρο.

Καλή όρεξη.

Προηγούμενο άρθροΝτομάτες μ αυγά και μυρωδικά….το φαγητό των γιαγιάδων μας
Επόμενο άρθροΠασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία