Πλούσια τσουρεκάκια με σταφίδες και γλάσο πορτοκαλιού, μια πραγματική επιτυχία!
Μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές για τσουρεκάκια!
Η ζύμη είναι αέρινη, τα ψωμάκια είναι μαλακά και, χάρη στο γλάσο, επίσης ζουμερά.
Και οι σταφίδες και αυτός ο τρόπος σχηματισμού τα κάνει πολύ λαχταριστά!

Υλικά:

Ζύμη:
280–300 γρ αλεύρι
10 g νωπή μαγιά ή 3 g ξηρή
150 ml γάλα
1 αυγό
40 γρ βούτυρο
50 γρ ζάχαρη
1/4 κουτ.γλ αλατι

γέμιση:
100 γρ σταφίδες
15 γρ βούτυρο

Γλάσο πορτοκαλιού:
χυμό και ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
100 γρ ζάχαρη άχνη

1 αυγό για το βούρτσισμα των ψωμιών

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Προσθέστε το ζεστό γάλα (όχι καυτό) και ανακατέψτε ελαφρά. Αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αυγό, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το υγρό μειγμα στο αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια σας για 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αν η ζύμη κολλάει πολύ, προσθέστε λίγο αλεύρι.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει για 1,5 ώρα σε ζεστό μέρος.

Βράστε νερό και βάλτε τις σταφίδες μέσα για 5 λεπτά. Σουρώστε και στεγνωστε τες καλα.

Αφού η ζύμη φουσκώσει, απλώστε την σε μια σανίδα και χωρίστε την σε 8 κομμάτια (περίπου 70 γραμμάρια το καθένα).
Στρογγυλέψτε κάθε κομμάτι και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
Ανοίξτε κάθε μπάλα ζύμης σε μια πλάκα πάχους 5 χιλιοστών. Αλείψτε με λίγο μαλακό βούτυρο και πασπαλίστε με σταφίδες.
Ρολαρετε τη ζύμη σαν ενα μεγαλο πουρο και κοψτε στην μεση οριζοντια αλλα οχι μερχρι το τελος
και πλέξτε ελαφρά και μετα κλειστε τις δυο άκρες για να σχηματίσετε τα ψωμάκια. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί
με λαδόκολλα.

Αφήστε τα ψωμάκια να φουσκώσουν για άλλη μια φορά για 30-40 λεπτά.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Αλείψτε τα ψωμάκια με χτυπημένο αυγό και ψήστε τα για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Γλάσο Πορτοκαλιού:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού. Ρυθμίστε το πάχος του γλάσου προσθέτοντας περισσότερη ζάχαρη αν χρειάζεται.
Αφήστε τα ψωμάκια να κρυώσουν και ρίξτε από πάνω το γλάσο.

Αν θέλετε μια πιο έντονη γεύση πορτοκαλιού, προσθέστε περισσότερο ξύσμα ή χυμό.

Καλή απόλαυση και καλή επιτυχία στο ψήσιμο! 😊