Τα τυροκούλουρα αφράτα, νόστιμα και εύκολα στην παρασκευή, είναι ιδανικά για κάθε ώρα της ημέρας, από το πρωινό μέχρι και δεκατιανό.
Υλικά:
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μαγιά
1 αυγό (και 1 ασπράδι χωριστά)
μισό ποτήρι ηλιέλαιο
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
550 γραμμάρια αλεύρι (αυτό που φουσκώνει μόνο του)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γέμιση:
400 γραμμάρια φέτα
200 γραμμάρια γιαούρτι
1 αυγό
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη, αναμείξτε το χλιαρό γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήστε το μείγμα να κάτσει για ένα τέταρτο.
Προσθέστε το αυγό, το ασπράδι, το ηλιέλαιο, το μπέικιν πάουντερ, το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Σε ένα μπολ, τρίψτε την φέτα, προσθέστε το γιαούρτι, το αυγό και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
Χωρίζουμε την ζυμη σε 9 μπαλάκια. Απλώνουμε το βούτυρο με τα δάχτυλά μας πάνω σε κάθε μπαλάκι, πιέζοντας ταυτόχρονα και ανοίγοντας τη ζύμη σε μικρό φύλλο. Το μέγεθός του φύλλου μετά το άνοιγμα υπολογίστε το πάνω-κάτω, όσο ένα πιατάκι του φρούτου περίπου.
Κλείνουμε το πιτάκι σε μορφή μισοφέγγαρο το ανοίγουμε με το πλάστη λίγο (κατά μήκος) , γεμίζουμε με τυρί φέτα, διπλώνουμε (να κλείσουμε το τυρί μέσα) το στρίβουμε πιάνοντας από τις δύο άκρες και ενώνουμε τις άκρες να γίνει κουλούρι.
Βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο χαρτί ψησίματος, αλείφουμε με το κρόκο και ρίχνουμε σουσάμι.
Βάζουμε στο φούρνο 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, 20 λεπτά περίπου.
Ψήστε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν χρυσόχρωμες.
Η Συνταγή είναι της κας Palmira Aristou