Τυρόπιτα

Advertisement

Υλικά:

4 αυγά,
400 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένη,
450 γραμμάρια γιαουρτιού,
1/2 κγ μαγειρική σόδα,
100 γραμμάρια βουτύρου μαλακο κομμένο σε κομματάκια (ή ηλιέλαιο),
500 g φύλλο για πίτα

Παρασκευή:

Ανοίγουμε τη συσκευασία των φύλλων και τις αφήνουμε να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατέψτε τα αυγά με το τυρί και τα 2/3 του γιαουρτιού. Ρίξτε τη σόδα στο υπόλοιπο γιαούρτι ανακατεψτε το και προσθέστε το στο μείγμα.
Εάν χρησιμοποιείτε λάδι αντί για βούτυρο, προσθέστε 6 κουταλιές της σούπας στο μείγμα και ανακατέψτε. Αλείψτε το ταψί (28 εκ) στο οποίο θα ψήσουμε την πίτα με λάδι ή λίγο βούτυρο.
Αφαιρέστε το βούτυρο από το ψυγείο και κόψτε το σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε 3 φύλλα(στην βάση βάζουμε 3 και μετα 2 σε κάθε γέμιση) και πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές της σούπας του μείγματος και μερικά κομμάτια βουτύρου στις 2 μεσαιες γεμίσεις, έβαλα και άφθονη γέμιση 😂 να είναι ζουμερή. (εάν χρησιμοποιείται λάδι – δεν προστίθεται βούτυρο). Και έτσι εναλλάσσουμε τα φύλλα με το μείγμα με φύλλο με το βούτυρο μόνο.

Advertisement

 

Στην τελευταία κρούστα βάζουμε το μείγμα γεμίζοντας τις άκρες με ένα κουτάλι έτσι ώστε οι κρούστες να μην παραμένουν στεγνές εκεί. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα απο πάνω, κατανέμοντάς το ομοιόμορφα. Προσθέστε και το υπόλοιπο βούτυρο ή λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά μέχρι ένα ωραίο μαύρισμα. Αφού αφαιρέσετε το ταψί, αναποδογυρίστε σε ένα πιατο για 15 λεπτά, για να διατηρήσετε τη ζουμερότητα και αφράτη την πίτα. Κόψτε σε κομμάτια όπως θέλετε.

Καλή όρεξη.

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement