Τυρόψωμο Σαλιγκάρι
Για τη ζύμη:
1 αυγό
300 ml. ζεστό νερό
300 ml. γάλα
100 γρ γιαουρτι
3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. καστανη ζάχαρη
42 γρ Μαγιά
1.2 κγ περίπου αλεύρι
Για τη γέμιση:
400 γρ τυρί
2 αυγα
1 ασπραδι
1 κρόκο αυγού για να αλείψετε
150 ml. σπορέλαιο
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο γάλα και το νερό. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε μέσα το χτυπημένο αυγό, το γιαουρτι και το λάδι. Ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά
σε αυτά, ζυμώνουμε μια μαλακή αντικολλητική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια, τα αλείφουμε με μπόλικο λάδι και τα σκεπάζουμε.
Αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό μέρος για να αυξηθεί ο όγκος τους. Τριβουμε το Τυρί και το χτυπάμε με αυγά και ασπράδι.
Αλείφουμε ένα μεγάλο ταψί με λάδι και ανοιγουμε τα μπαλάκια σε ορθογώνια 1 προς 1. Αλείφουμε κάθε φύλλο με 1-2 κ.σ. λάδι και μέρος
της γέμισης. Τα τυλίγουμε 1 προς 1 ρολό, στρίβουμε και τεντώνουμε κάθε ρολό στο πλάι και τα τυλίγουμε σε ένα σαλιγκάρι.
Τακτοποιήστε τα με αποσταση 1-2 εκ μεταξύ τους. Έτσι σχηματίζονται σαλιγκάρια, αλείφουμε πρώτα με λάδι και μετά με τον χτυπημένο
κρόκο. Ψήνουμε 40 λεπτά στους 170 βαθμούς
Καλή Απόλαυση