Αυτό το κέικ είναι μια απλή και κλασική συνταγή, ιδανική για κάθε περίσταση. Είναι αφράτο, νόστιμο και εύκολο να τροποποιηθεί με κακάο για μια διχρωμία που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό.
Υλικά
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμάρια μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου
3 με 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Γ.Ο.Χ.)
1 φακελάκι (περίπου 15-20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
2 φακελάκια βανιλίνη (περίπου 2 γρ. το καθένα)
Κακάο σε σκόνη (περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας, ανάλογα με την ένταση που θέλετε)
Εκτέλεση
Προετοιμασία: Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνω και αλευρώνω μια στρογγυλή ή μακρόστενη φόρμα για κέικ. Εναλλακτικά, μπορώ να στρώσω τον πάτο της φόρμας με λαδόκολλα.
Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ με ένα χειροκίνητο μίξερ), χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και να αλλάξει χρώμα σε πιο ανοιχτό κίτρινο.
Προσθέτω τη μαλακωμένη μαργαρίνη στο μείγμα των αυγών και της ζάχαρης και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί καλά και το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη.
Προσθέτω σταδιακά στο μείγμα του μίξερ το γάλα και το μείγμα αλευριού, εναλλάσσοντας τα. Ξεκινάω και τελειώνω με το αλεύρι. Χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσέχω να μην το παραχτυπήσω, γιατί το κέικ μπορεί να γίνει σκληρό.
Δημιουργία διχρωμίας (προαιρετικά):
Παίρνω ένα μικρό μέρος από τη ζύμη (περίπου 1/3 ή λιγότερο) και το βάζω σε ένα μικρότερο μπολ. Προσθέτω το κακάο σε σκόνη και ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσω μια σοκολατένια ζύμη. Αν η ζύμη γίνει πολύ σφιχτή, μπορώ να προσθέσω ελάχιστο γάλα (1 κουταλιά της σούπας).
Αδειάζω την υπόλοιπη λευκή ζύμη στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Στη συνέχεια, ρίχνω κουταλιές από τη σοκολατένια ζύμη πάνω από τη λευκή. Με ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα, κάνω απαλές κυκλικές κινήσεις μέσα στη ζύμη για να δημιουργήσω ένα όμορφο σχέδιο μαρμπρέ.
Ψήνω στο προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45 λεπτά. Για να ελέγξω αν το κέικ είναι έτοιμο, τρυπάω το κέντρο του με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει στη φόρμα για περίπου 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, το αναποδογυρίζω προσεκτικά σε μια σχάρα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν το κόψω και το σερβίρω.