Μπακλαβάς “σαλιγκάρι”

Συστατικά

1 συσκευασία φύλλο κρούστας
450gr βούτυρο ανάλατο λιωμένο
4 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα (καρύδια, φιστίκια, κάσιους, αμύγδαλα)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
Για το σιρόπι
1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 1/4 φλιτζάνι νερό
1 1/4 φλιτζάνι μέλι
χυμό από ένα λεμόνι

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190oC.
Βουτυρώνουμε το κάτω μέρος και τις πλευρές του ταψιού.
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύουμε μαζί: τους ξηρούς καρπούς, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο.
Ξετυλίξτε το φύλλο από το πλαστικό περίβλημα και τοποθετήστε ένα φύλλο στον πάγκο σας και βουρτσίστε με το βούτυρο. Απλώστε λίγο από το γέμισμα, κάνοντας μια λωρίδα στην άκρη της μεγαλύτερης πλευράς του φύλλου και κυλήστε σε ένα «λουκάνικο». Στη συνέχεια σχηματίστε ένα “σαλιγκάρι” και τοποθετήστε το στο ταψί.
Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη, τοποθετώντας τα σαλιγκάρια στο ταψί.
Ψήνουμε στους 190˚C για 50-60 ή μέχρι να ροδίσεί από πάνω.
Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το μπακλαβά να κρυώσει εντελώς, ακάλυπτο και σε θερμοκρασία δωματίου.
Φτιάξτε το σιρόπι. Συνδυάστε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια βράστε. Βράζουμε για περίπου 10 λεπτά έως ότου το σιρόπι δέσει ελαφρώς.
Με το κουτάλι ρίχτε αμέσως το ζεστό σιρόπι ομοιόμορφα πάνω από την μπακλαβά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠάστα-Λευκή…Κόλαση
Επόμενο άρθροΓεμιστά με γέμιση Παστίτσιου…είναι “έργο τέχνης”