Ετοιμαστείτε για ένα παστίτσιο με μια πλούσια σάλτσα κιμά, ζυμαρικά ζεματισμένα σε βούτυρο και μια αφράτη, ενισχυμένη μπεσαμέλ, αυτό το παστίτσιο είναι ένα πραγματικό αριστούργημα γεύσης.
Υλικά
Για τον κιμά:
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος (μοσχάρι και χοιρινό)
1/4 τριμμένα τυρία της επιλογής σας (π.χ. κεφαλοτύρι, γραβιέρα)
3 αυγά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ρίγανη
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Λίγη ζάχαρη
Λίγη κανέλα
1 δαφνόφυλλο
Φρέσκια ντομάτα τριμμένη (ποσότητα ανάλογα με την προτίμησή σας)
Πολτός ντομάτας (πελτές)
Για τα μακαρόνια:
Χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο (ποσότητα ανάλογα με το ταψί σας)
Βούτυρο για το ζεμάτισμα
Για την μπεσαμέλ:
Έτοιμη μπεσαμέλ (ποσότητα ανάλογα με το ταψί σας)
Λίγο βούτυρο
Λίγο τριμμένο τυρί της επιλογής σας
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τελείωμα:
Τριμμένο τυρί για πασπάλισμα
Μικρά κομματάκια βουτύρου για διασκόρπιση
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τον κιμά σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε την τριμμένη φρέσκια ντομάτα και τον πολτό ντομάτας.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένο μαϊντανό, λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλα και το δαφνόφυλλο.
Σιγοβράζουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαγειρευτεί καλά και να δέσει η σάλτσα.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο.
Αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στον κιμά μαζί με το 1/4 του τριμμένου τυριού. Ανακατεύουμε καλά.
Έβρασα χοντρά μακαρόνια και τα ζεματισα με βούτυρο!!
Μπεσαμελ έτοιμη φίλοι μου, δεν ξαναφτιαχνω λόγω έλλειψης χρόνου…
**** την έτοιμη μπεσαμελ ενισχύουμε με βουτυρακι τυράκι και πιπερακι λίγο.
Έστρωσα τα μακαρόνια στο ταψί με τυρί και χτυπημένο αυγουλάκι.
Από πάνω σε ίσιο συμμετρικό επίπεδο τον κιμά.
Τέλος την αφράτη μπεσαμελ.
Πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο και διασκορπίζω βουτυρακι σε όλες τις γωνιες.
Φούρνο 180 βαθμούς και όταν ροδοκοκινισει και φουσκώσει, το βγάζω από τον φούρνο.
Στο κόψιμο προσέχουμε, δεν το κόβουμε καυτό γιατί θα διασκορπιστεί.
H συνταγή είναι της κας Κατερινα Βελιζιωτου