Υλικά

7 Φλάσκες μελιτζάνες
Χυμό από 4 ώριμες ντομάτες
1 κ.σ πελτέ
1 κ.σ ζάχαρη
Μοσχοκάρυδο
3 μεγάλα κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
Μισή φλάσκα μελιτζάνα
κομμένη σε μικρά κομματάκια.
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ένα κρασοπότηρο
λευκό κρασί
3 καρότα τριμμένα
Μισή πράσινη πιπεριά
ψιλοκομμένη.
Μισή πιπεριά Φλωρίνης
ψιλοκομμένη.
Τυρί τριμμένο Γκούντα
Τυρί τριμμένο Πεκορίνο

Εκτέλεση

Σ’ ένα μεγάλο βαθύ μπολ βάζουμε τις φλάσκες αφού πρώτα τις έχουμε
κόψει σε τρία λεπτότερα τεμάχια
και προσθέτουμε νερό και αλάτι.
Τις αφήνουμε τουλάχιστον 2.5 ώρες
να φύγει καλά η πικρά και μετά τις σκουπίζω μία προς μία με ένα απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα νερά. Αφού διαπιστώσω ότι δεν έχουν καθόλου νερό κρατήσει, τις απλώνω σε μια λαδόκολλα που έχω στρώσει σ’ ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί. Τις χαρακώνω ελαφρώς και βάζω από 1 κ.σ λάδι σε κάθε τεμάχιο και ψήνω στους 200 βαθμούς κελσίου, πάνω, κάτω αντιστάσεις.
Όταν μαλακώσουν αρκετά τις βγάζω απ’ τον φούρνο και αφού τις πατήσω λίγο στο κέντρο την κάθε φλάσκα,
τις γεμίζω με την σάλτσα.
Τέλος βάζω τα ανάμεικτα δύο ειδών τριμμένα τυριά και προσθέτω μοσχοκάρυδο.
Τέλος ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο την επιφάνεια της κάθε φλάσκας.

Σάλτσα

Σε μια μεγάλη βαθιά και χαμηλή κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο
και βάζω τα κρεμμύδια που έχω κόψει σε λεπτές ροδέλες, τα σκόρδα
και σωτάρω μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν καλά.
Στην συνέχεια προσθέτω τα ψιλοκομμένα κυβάκια της μισής φλάσκας που έχω κόψει, ρίχνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σωτάρω πολύ καλά εκ νέου μέχρι να διαπιστώσω ότι τα κυβάκια της Φλάσκας έχουν μαλακώσει.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, τις ψιλοκομμένες πράσινες και κόκκινες πιπεριές και σωτάρω πάλι.

Τέλος σβήνω με ένα κρασοπότηρο λευκό κρασί, ρίχνω και τον πολτό από τις 3 ώριμες ντομάτες και τον πελτέ και σωτάρω εκ νέου.
Μόλις δω ότι έχουν ομογενειοποιηθεί όλα τα υλικά μεταξύ τους και έχουν μαλακώσει αλλά και μελώσει, η δε σάλτσα να έχει γίνει πηχτή, τότε σβήνω την θερμοκρασία και με μια μεγάλη κουτάλα αρχίζω και γεμίζω μία προς μία τις φλάσκες με την σάλτσα και τέλος ρίχνω τυριά ανάμεικτα κίτρινα, όπως το Γκούντα και το Πεκορίνο.

Η Συνταγη είναι της κας Μάρω Γλυκοφρυδη