Χοιρινές Μπριζόλες σε σάλτσα εσπεριδοειδών και πιλάφι
Υλικά:
4 μπριζόλες
2 σκελίδες σκόρδο
2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 λεμόνι + ξύσμα
160 ml κρασί λευκό γλυκό
ανθό αλατιού
πιπέρι
θυμάρι ξερό, η φρέσκο
Ελαιόλαδο
Για το ρύζι:
250 γρ. ρύζι
4 βερίκοκα ξερά
2 κουτ. σ. σταφίδες μαύρες
Ξύσμα πορτοκάλι
Αλάτι
500 ml νερό
Εκτέλεση για τις μπριζόλες
Στύβουμε το ένα πορτοκάλι, το δεύτερο πορτοκάλι, αφού προηγουμένως πάρουμε το ξύσμα, και το φυλάξουμε για να το χρησιμοποιήσουμε στο ρύζι, το φλιτάρουμε, το κόβουμε φέτες υπολογίζοντας 2 φέτες για κάθε μπριζόλα. Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι, και τον χυμό του. Κόβουμε τα βερίκοκα σε καρέ, και μαζί με τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε με το ξύσμα πορτοκάλι, και τα βάζουμε στην άκρη. Σε ανοιχτό, ευρύχωρο, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο, να ζεσταθεί, αλατοπιπερωνουμε τις μπριζόλες, τις ροδίζουμε και από τις δυο πλευρές, μέσα στο ελαιόλαδο, σε μέτρια θερμοκρασία, στο 3λεπτο, προσθέτουμε τα σκόρδα κομμένα στα 2, σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, συνεχίζουμε, προσθέτοντας τον χυμό πορτοκάλι, τον χυμό λεμόνι, βάζουμε από 2 φέτες του φλιταρισμένου πορτοκαλιού, επάνω σε κάθε μπριζόλα, σκεπάζουμε το τηγάνι μας, και μαγειρεύουμε τις μπριζόλες σε χαμηλή φωτιά, (4 με μέγιστη 9), για 35’.
Μόλις μαγειρευτούν πασπαλίζουμε με θυμάρι.
Εκτέλεση για το ρύζι
Μέχρι να γίνει το φαγάκι μας, βάζουμε νερό σε σ κατσαρόλα, αλατίζουμε, προσθέτουμε το ρύζι, και μόλις πάρει βράσει, ανακατεύουμε, κλείνουμε, και μαγειρεύουμε για 10’ σε μέτρια θερμοκρασία, με κλειστό καπάκι, αλλά 10’με κλειστό μάτι και καπάκι, και τα τελευταία 10’ σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας το ρύζι, καπακώνουμε, και περιμένουμε να απορροφήσει η πετσέτα τις υγρασίες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το ρύζι μας θα είναι σπυρωτό και αφράτο.
Ανοίγουμε και προσθέτουμε στο ρύζι, το μείγμα με τις σταφίδες, τα βερίκοκα, και το ξύσμα πορτοκάλι, ανακατεύουμε, και σερβίρουμε τις μπριζόλες μας μαζί με το πιλάφι, και την αρωματική σάλτσα.
ΠΗΓΗ: