Υλικά

για τη γέμιση:

2 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα (μόνο το άσπρο και το ανοιχτό πράσινο μέρος)
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
800 γρ. σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
Ελαιόλαδο

για τα φύλλα:

1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Περίπου 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση:

για τη γέμιση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα πράσα και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

για τα φύλλα:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Την χωρίζουμε σε 8-10 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.
Συναρμολογούμε την πίτα: Λαδώνουμε ένα ταψί. Στρώνουμε 4-5 φύλλα στη βάση, λαδώνοντας το καθένα. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα. Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Η Συνταγη/Φωτο είναι της κας Jenny Argyropoulou ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ