Χριστουγεννιάτικο Tiramisu με Limoncello

Και ποιος δεν χρειάζεται ακριβώς αυτό το γλυκό την περίοδο των γιορτών…..
Και όσο νόστιμο είναι το παραδοσιακό γλυκό με γεύση καφέ, πάντα ήθελα μια άλλη εκδοχή με λεμόνι 🍋 για να καθαρίσω τον ουρανίσκο μου μετά από ένα βαρύ γεύμα…..
Ορίστε λοιπόν τα απλά υλικά για αυτή την προετοιμασία των 15 λεπτών και στο ψυγείο 2 ωρες. Επιδόρπιο που ελπίζουμε να απολαύσετε την περίοδο των Χριστουγέννων❤️

Υλικά μερίδες 6

500 g τυρί μασκαρπόνε
4 μεγάλα φρέσκα αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους……χρησιμοποιήστε παστεριωμένους κρόκους και ασπράδια αν θέλετε.
100 γραμμάρια λεπτή ζάχαρη
2 λεμόνια ακέρωτα με ξύσμα και χυμό συν 1 επιπλέον λεμόνι για ξύσμα και φλούδα για διακόσμηση
4 κουταλιές της σούπας Limoncello συν 1 επιπλέον κουταλιά της σούπας για να γαρνίρετε το γλυκό σας
100 ml κρύο νερό
20 plus μπισκότα σαβαγιάρ
Μπορείτε να γεμίσετε 6 ξεχωριστά ποτήρια γλυκού

Ας ξεκινήσουμε…….

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε 2 μεγάλα μπολ…… δηλαδή τα φρέσκα αυγά ή παστεριωμένα αντίστοιχα 👍
Προσθέστε τη μισή ζάχαρη στα ασπράδια αυγών και χρησιμοποιώντας ένα μιξερ χειρός, χτυπήστε τα ασπράδια να σφιξουν σε μαρέγκα…….περίπου 1 έως 2 λεπτά…..


Ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη στους κρόκους των αυγών και με το ηλεκτρικό σύρμα χτυπήστε τους κρόκους σε ένα γυαλιστερό παχύ και ανοιχτό κίτρινο χρώμα….περίπου 3 λεπτά…..


Προσθέστε το τυρί μασκαρπόνε στο μείγμα των κρόκων και ανακατέψτε με το σύρμα χειρός μέχρι να γίνει ελαφρύ και κρεμώδες… 1 λεπτό περιπου


Ανακατεύουμε προσεκτικά μέσα το ξύσμα λεμονιού μέχρι να διανεμηθεί στο μείγμα κρόκου και μασκαρπόνε….


Τωρα το μόνο που μας μένει είναι να δουλέψουμε απαλά τα χτυπημένα ασπράδια στο μείγμα μασκαρπόνε…….


Το διπλώνουμε χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα καθώς θέλουμε το μείγμα που προκύπτει να είναι ελαφρύ και αέρινο με όγκο…..προσπάθησε λοιπόν να μην καταπονήσεις το μείγμα 👍


Ακριβώς χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ρηχό γυάλινο πυρεξ ρίξτε το νερό, το χυμό λεμονιού και το Limoncello… ανακατέψτε….👍…σε αυτό θα βρεξουμε τα σαβαγιαρ μας.

Πού ήμασταν λοιπόν……
Ρίχνω με ένα κουτάλι αρκετό μείγμα μασκαρπόνε για να καλύψει τη βάση του γυάλινου μπολ 2,5εκ περίπου….
Κρατήστε και τα δύο γυάλινα μπολ κοντά σας


Πάρτε κάθε μπισκότο και βουτήξτε για δύο με τρία δευτερόλεπτα μόνο στο χυμό λεμονιού και το Limoncello…..
Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα στο ταψί του γλυκού κρατώντας τη ζαχαρένια πλευρά προς τα πάνω σε όποιο στυλ θέλετε πάνω από τη στρώση του μείγματος μασκαρπόνε….
Ρίξτε μια άλλη στρώση με ένα κουτάλι από το μείγμα μασκαρπόνε καλύπτοντας τα εμποτισμένα με λεμόνι μπισκότα από κάτω……
Ολοκληρώστε με μια άλλη στρώση από ολόκληρα ή σπασμένα μπισκότα εμποτισμένα με το limoncello και το χυμό λεμονιού για να ολοκληρώσετε την επικάλυψη του μπολ.

Τυλίξτε το γυάλινο σκεύος του γλυκού με μεμβράνη και στο ψυγείο για 2 έως 3 ώρες… αυτό επιτρέπει στο γλυκό να σφίξει👍


Ρίξτε κουταλιες σε μπολακια παγωτού για να τα σερβίρετε με επιπλέον ξύσμα λεμονιού και μια γαρνιτούρα από φλούδα λεμονιού συν μια δ’οση Limoncello για ένα γευστικό αποτέλεσμα

Ελπίζω να απολαύσετε το χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο Limoncello σας.

Καλά Χριστούγεννα

Προηγούμενο άρθροΥπέροχα παραδοσιακά τηγανόψωμα
Επόμενο άρθροΑτομικά Κιουνεφέ