Το χωριάτικο ψωμί με προζύμι είναι ένα σπιτικό ψωμί με μια μοναδική γεύση και υφή. Η μακρά διαδικασία ωρίμανσης του προζυμιού προσδίδει στο ψωμί μια πιο σύνθετη γεύση και μια πιο χρυσαφένια κρούστα.
H συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά:
Για το προζύμι (την προηγούμενη μέρα):
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1,5 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη:
Όλο το προζύμι που φουσκώσαμε
1 λίτρο χλιαρό νερό
3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
2 κιλά αλεύρι περίπου (1/2 κιλο κιτρινο αλεύρι & 1,5 κιλο αλευρι γ.ο.χ)
Εκτέλεση:
Αναπιασμα προζυμίου:
Ανακάτεψε το χλιαρό νερό με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
Κάλυψε και άφησε σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα.
Παρασκευή ζύμης:
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακάτεψε το φουσκωμένο προζύμι, το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο το κιτρινο αλεύρι και σταδιακα αλευρι γ.ο.χ.
Ζύμωσε με το χέρι για περίπου 5 λεπτά.
Αφού πάρεις μια μικρή ποσότητα ζύμης για το επόμενο προζύμι, κάλυψε τη υπόλοιπη ζύμη και άφησέ την να ξεκουραστεί για 24 ώρες
(στο ψυγείο το καλοκαίρι και σε θερμοκρασία δωματίου το χειμώνα).
Σχηματισμός και ψήσιμο:
Μετά από 24 ώρες, αλευρωστε το παγκο σας αδειαστε την ζυμη καντε μερικα διπλώματα να ξεφουσκωσει.
Χώρισε τη ζύμη σε μέρη για να σχηματίσεις καρβέλια ή φρατζόλες.
Τοποθέτησε τα ψωμάκια σε λαμαρίνα στρωστε μια λαδόκολα, κάλυψε τα ή βαλτε τα μεσα στην κουζίνα και άφησε να διαπλαστει η ζυμη ξανά.
Χάραξε την επιφάνεια αχνιστε με λιγο αλευρι και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
Συμβουλές:
Αλεύρι: Μπορείς να πειραματιστείς με διάφορους τύπους αλευριού για να δεις ποιο αποτέλεσμα σου αρέσει περισσότερο.
Προζύμι: Μετα απο 24 ωρες βάλτε λιγο λαδακι απο πάνω και βάλτε το στο ψυγειο μεχρι το επομενο ζυμωμα
Ωρίμανση: Ο χρόνος ωρίμανσης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.