Μια μοναδική συνταγή για ψάρι!!! Ακόμη κι αν δεν είστε λάτρεις του ψαριού, θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!! Η ντομάτα, οι ελιές και τα μυρωδικά του δίνουν γεύση μοναδική.
ΥΛΙΚΑ
- 1 ολόκληρο ψάρι περίπου 1 ½ κιλό π.χ φαγκρί ή λαυράκι ή άλλο της αρεσκείας σας
- 5 ντομάτες κομμένες καρέ ή 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 250 γρ. (1 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
- 700 γρ πατάτες
- 2 φέτες ψωμί
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένο μαϊντανό
- 10 φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 20 ολόκληρες μαύρες ελιές
- 250 γρ. (1 φλιτζάνι) ξηρό λευκό κρασί
- 1 λεμόνι, στη μέση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε το ψάρι από τα λέπια και τα βράγχια και πλένετε την κοιλιά του.
(Μπορείτε να ζητήσετε στον ψαρά να το καθαρίσει).
Κάνετε 4 διαγώνιες χαρακιές µε ένα µαχαιράκι σε κάθε πλευρά του, περιχύνετε µε το µισό κρασί και το λεµόνι, το αλατίζετε και το κρατάτε στη άκρη.
Βάλτε το ψωμί, το σκόρδο και 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό σε ένα multi και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C βαθμούς.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές, στρογγυλές φέτες σε ένα μπολ. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, το μισό λάδι, λίγο μαϊντανό και τις ανακατεύετε καλά. Τις βάζετε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ στρωμένες ομοιόμορφα προσθέτοντας και λίγο νερό για να ψηθούν στις αντιστάσεις (περίπου 30 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο).
Μετά από 30 λεπτά τοποθετείστε το ψάρι πάνω από τις πατάτες, τακτοποιείστε τα ντοματίνια γύρω από το ψάρι, διασκορπίστε τις ελιές πάνω από τις ντομάτες και προσθέστε και τα φύλλα βασιλικού.
Περιχύστε με το υπόλοιπο κρασί και το λάδι, προσθέστε λίγο νερό (αν χρειαστεί) και διασκορπίστε παντού τα ψίχουλα σκόρδου και τον υπόλοιπο μαϊντανό .
Ψήστε για 20 – 30 λεπτά ακόμα μέχρι το ψάρι να πάρει όμορφο χρώμα.