Τα ψωμάκια είναι νόστιμα, απαλά, με τραγανό τρίμμα επικάλλειψης μμμ…
✅Υλικά
Νωπή μαγιά – 17 g (5 g ξηρή)
Αλάτι – 0,5 κουταλάκι του γλυκού. μεγάλο
Ζάχαρη – 7 κουταλιές της σούπας
Αυγό – 1 τεμ.
Ζεστό γάλα – 250 ml
Λάδι – 3 κουταλιές της σούπας. μεγάλο.
Λιωμένο βούτυρο – 30 γρ
Αλεύρι – 500 g (ίσως λιγότερο/περισσότερο)
βανίλια 1
Η ζύμη μπορεί να γίνει μόνο με λάδι, θα είναι επίσης μαλακή και δεν θα μπαγιατεύει
για πολλή ώρα (τότε προσθέστε 6 κουταλιές της σούπας λάδι)
✅Tρίμα επικάλλειψης (Streusel)
Βούτυρο -15 γρ
Ζάχαρη -15 γρ
Αλεύρι -30 γρ
Ζάχαρη βανίλιας – 10 γρ
Όλα μαζί σπάνε σε ψίχουλα, όχι πολύ λεπτά.
✅Προετοιμασία
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι από τη συνολική ποσότητα, αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Προσθέστε τη ζάχαρη, το λάδι, το αυγό και το βούτυρο στη ζύμη και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι, μπορεί να πάρει +-, ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη, βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ώρα. περίπου .
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 13 ίσα μέρη (στην περίπτωσή μου)
Τυλίγουμε σε μπαλάκια, δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
Μεταφέρετε τα μπαλάκια σε ένα ταψί, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους, σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν για 20 λεπτά.
Κάντε μια εσοχη (καλύτερα δύο φορές, μια φορά, μετά ξανά, επειδή η εσοχη μειώνεται, πρέπει να την διευρύνετε)
Το έκανα με ένα καπακι, μετά το τέντωσα λίγο με τα δάχτυλά μου (να βουτήξετε οπωσδήποτε στο αλεύρι, το καπάκι, τα δάχτυλά σας κ.λπ.)
Γεμίζουμε την εσοχή με παχύρρευστη μαρμελάδα, αλείφουμε τις άκρες με γάλα και πασπαλίζουμε αμέσως με τρίμμα
Μπορείτε να αλείψετε και με κρόκο αυγού+γάλα, αλλά δεν βλέπω το νόημα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190/200, πάνω/κάτω φωτιά 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Μαγειρέψτε με ευχαρίστηση ❤️ να πάνε όλα καλά!
ΠΗΓΗ: Татьяна Петришина