Ψωμάκια με ταχίνι και ξηρούς καρπούς
Υλικά
1 φλιτζάνι ζεστό πλήρες γάλα (250 ml)
1 κουταλιά της σούπας μαγιά (10 γραμμάρια)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια πολύσπορο αλεύρι (350 γραμμάρια) + επιπλέον για ζύμωμα (~ 1/4 φλιτζάνι)
½ φλιτζάνι άσπρο αλεύρι (80 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (7 γραμμάρια)
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο (17 γραμμάρια)
½ φλιτζάνι ηλιέλαιο (98 γραμμάρια) ή οποιοδήποτε άλλο λάδι της επιλογής σας
Γέμιση
1 φλιτζάνι πάστα ταχινιού (225 γραμμάρια)
1 φλιτζάνι ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ψιλοκομμένα (προσαρμόστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, έκανα 1/3 βερίκοκα, 1/3 σταφίδες, 1/3 καρύδια)
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Επάλειψη
1 κρόκο αυγού
Σουσάμι (προαιρετική επικάλυψη)
Εκτέλεση
Ενεργοποιήστε τη μαγιά φτιάχνοντας μείγμα από ζεστό γάλα, μαγιά και ζάχαρη. Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το αλάτι, το βούτυρο και το λάδι. Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς και ανακατέψτε σε μια μαλακή ζύμη.
Τοποθετήστε ¼ φλιτζάνι αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε τη μπάλα ζύμης μέχρι να γίνει λεία (5-10 λεπτά).
Βάλτε τη ζύμη σε καθαρό δοχείο και αφήστε τη να καθίσει για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ανακατώστε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά της γέμισης
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα κομμάτια.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης ένα-ένα και προσθέτουμε το μείγμα ταχίνι/αποξηραμένα φρούτα/καρύδια, προσέχοντας να μην το απλώσετε πολύ κοντά στα πλαϊνά. Στη συνέχεια, τυλίξτε τη ζύμη σε ένα μακρύ σχήμα πούρου.
Αφήστε τα να καθίσουν για 20 λεπτά έτσι.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς C.
Τώρα πάρτε κάθε μακριά ζύμη σε σχήμα πούρου και στρίψτε την λίγο και μετά τυλίξτε την προς τα μέσα για να φτιάξετε το σαλιγκαρι.
Τοποθετούμε τα ρολά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τοποθετούμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Αποθηκεύστε τα πρόσθετα σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα.
Καλή Απόλαυση
ΠΗΓΗ: https://anatoliankitchenblog.wordpress.com/