Μοσχαράκι στιφάδο
Υλικά
(για 4 άτομα)
1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή χτένι), κομμένο σε μεσαίου μεγέθους κύβους
1 κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο, καθαρισμένα
1 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1/3 φλιτζανιού κονιάκ
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα χοντροκομμένη
1 Κ.Υ. πελτέ
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές
Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο. το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
2. Χαράζουμε τα κρεμμύδια στις δύο άκρες τους και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι όπου ροδίσαμε το κρέας. Σε μέτρια φωτιά τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. αλλά να μην πάρουν χρώμα (περίπου 10 λεπτά). Ρίχνουμε το κονιάκ, το κρασί και το ξίδι. σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3 λεπτά
3. Μεταφέρουμε το κρέας με τα ζουμιά του στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ το δαφνόφυλλο το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε να πάρει βράση. χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε-προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται- για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει η σάλτσα Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε.
4. Σερβίρουμε το στιφάδο συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές, ρύζι, ζυμαρικά ή άλλη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.