Αρκετές αλμυρές πίτες φτιάχνονται με μια κρούστα από καλαμποκάλευρο. Αποτελούσαν μια
εύκολη λύση στο καθημερινό βραδινό τραπέζι, καθώς είναι ταυτόχρονα υγιεινές, χορταστικές και απαιτούν λιγότερο κόπο από πίτες που θέλουν αλλεπάλληλες στρώσεις σπιτικού φύλλου. Το καλαμπόκι καλλιεργείται ευρέως σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες και την Ξάνθη.
Για 8 μερίδες

Υλικά
1 κιλό λάπαθα, πλυμένα, καθαρισμένα
από τα σκληρά κοτσάνια και χοντροκομμένα
2 μεγάλα πράσα, πλυμένα και καθαρισμένα
από το σκληρό πάνω μέρος και χοντροκομμένα
10 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και κομμένα
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, πλυμένο και χοντροκομμένο
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλάτι
1 ¾ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 φλιτζ. ψιλό λευκό ή κίτρινο καλαμποκάλευρο
500 γρ. φέτα τριμμένη (περίπου 3 φλιτζ.)
2 ½ φλιτζ. γάλα
1-1 ½ φλιτζ. νερό
2 μεγάλα αυγά

Εκτέλεση
Βάζουμε τα λάπαθα, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και τον άνηθο σε ένα
τρυπητό και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τα τρίβουμε, πιέζοντάς τα στο τρυπητό μέχρι να
βγάλουν τα υγρά τους, για 15 λεπτά. Τα στύβουμε λίγα λίγα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C. Βάζουμε τα χορταρικά σε ένα μεγάλο μπολ και
τα περιχύνουμε με 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Τα ζυμώνουμε μέχρι να μαραθούν, για περίπου 10
λεπτά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το καλαμποκάλευρο και τη φέτα και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε για να μη σβολιάσει, έως ότου πήξει το μείγμα.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 45 εκ. και βάθους 5 εκ. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό χυλό στον πάτο. Απλώνουμε το μείγμα με τα λαχανικά από πάνω και το ισιώνουμε
με μια σπάτουλα. Διαλύουμε όσο έχει απομείνει από το χυλό με νερό έτσι ώστε να παραμείνει πηχτός, αλλά να γίνει πιο ρευστός. Τον ρίχνουμε ομοιόμορφα πάνω από την γέμιση λαχανικών. Δεν πειράζει αν δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια. Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο
ελαιόλαδο και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι η κρούστα
να δέσει και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει τουλάχιστον 20
λεπτά και σερβίρουμε
Η λαχταριστή πίτα οδηγεί σε ένα ποτήρι δροσερό και ελαφρύ λευκό κρασί από Ντεμπίνα.

Προηγούμενο άρθροΓίδα μαγειρεμένη σε κρασί με πλιγούρι ή τραχανά
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο φούρνου με ρύζι και φέτα