Αρνάκι Ατζέμ Πιλάφι

(Ένα νόστιμο φαγητό γεμάτο με τα αρώματα της Ανατολής. Είναι λίγο χρονοβόρο στο μαγείρεμά του, αλλά η γεύση του θα σας αποζημιώσει!!!)

ΥΛΙΚΑ

1½ κιλό από αρνίσια σπάλα και μπούτι (ζυγισμένα με το κόκαλο –ζητήστε από τον κρεοπώλη να κόψει τα κρεατικά σε μέτρια κομμάτια-μερίδες)
1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, που θα ψιλοκόψετε κονκασέ
1 φλιτζ. τσαγιού αρνίσιο συκώτι, ψιλοκομμένο (επειδή μπορεί να μην σας δώσουν μόνο το συκώτι αλλά ολόκληρη τη συκωταριά, κρατάτε όσο συκώτι χρειάζεστε για τη συνταγή, φυλάτε την υπόλοιπη συκωταριά να φτιάξετε μια μαγειρίτσα που τρώγεται μια χαρά εκτός Πάσχα)

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
100 γρ. ψιλός φιδές, που θα σπάσετε και θα θρυμματίσετε με τα χέρια σας σε ένα μπολ
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 λίτρο καυτός ζωμός λαχανικών
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα για 5 – 6 λεπτά στο γκριλ, σε ένα ταψάκι, χωρίς λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
ΒΗΜΑ 2 Ξεπλένω καλά τα κομμάτια του κρέατος (για να φύγουν τυχόν τριμμένα κοκαλάκια από τον τεμαχισμό του) και τα βάζω σε ένα μεγάλο ταψί. Τα πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω με τα χέρια μου, τρίβοντάς τα για να «πιάσουν» το αλατοπίπερο. Τα περιχύνω με το μισό ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και 2 νεροπότηρα (600 ml) νερό. Ανακατεύω και απλώνω καλά τα κομμάτια στο ταψί.

ΒΗΜΑ 3 Το βάζω σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνω το κρέας για 1½ ώρα, ανακατεύοντας μερικές φορές.
ΒΗΜΑ 4 Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο (αφήνοντας όμως κατά μέρος 1 κουτ. σούπας) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το ψιλοκομμένο αρνίσιο συκώτι και το κρεμμύδι, για 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το συκώτι να ροδίσει. Προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει και ρίχνω αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό, μέχρι η κανέλα να
να σκορπίσει το άρωμά της. Αποσύρω από τη φωτιά.

ΒΗΜΑ 5 Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο που έχω αφήσει κατά μέρος και προσθέτω τον θρυμματισμένο φιδέ. Τον πασπαλίζω με τη ζάχαρη και τον σοτάρω για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει χρώμα και αποσύρω από τη φωτιά.
ΒΗΜΑ 6 Όταν περάσει η 1½ ώρα ψησίματος του κρέατος βγάζω το ταψί από το φούρνο, προσθέτω το μείγμα του ρυζιού και, με την ξύλινη κουτάλα, το απλώνω να πάει παντού ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος. Περιχύνω με τον καυτό ζωμό λαχανικών και ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο.

ΒΗΜΑ 7 Ψήνω για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να έχει πιει τα περισσότερα υγρά του ταψιού.
ΒΗΜΑ 8 Ξαναβγάζω το ταψί από το φούρνο και σκορπίζω στο ρύζι τον σοταρισμένο φιδέ και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Μαγειρεύω για άλλα 10 λεπτά, μέχρι ο φιδές να μαλακώσει από τα υγρά του φαγητού και βγάζω το ταψί από το φούρνο. Μοιράζω το φαγητό σε πιάτα και πασπαλίζω κάθε μερίδα με λίγη κανελίτσα ακόμη.

ΠΗΓΗ:

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό μπιφτέκι με τσακώνικη μελιτζάνα
Επόμενο άρθροΡαβανί βυζαντινό