Στα βόρεια και δυτικά τμήματα της Ελλάδας, όλα τα είδη κρέατος, από κοτόπουλο έως αρωματικά κεφτεδάκια σε αρνί και κατσίκι, μαγειρεύονται σε σάλτσες που βασίζονται στο τοπικό, νόστιμο, γιαουρτι από πρόβειο γάλα. Αυτό το πιάτο προέρχεται από το παραδοσιακό μαγείρεμα των Βλάχων, και μερικές φορές ονομάζεται Βλάχικο. Έχω τροποποιήσει αυτή τη συνταγή με τη χρήση οστεώδους αρνιού αντί του ποδιού του αρνιού και την αντικατάσταση μερικώς του βουτύρου με ελαιόλαδο όταν μαυρίζει το κρέας και τα λαχανικά.

Συστατικά
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
 750 γρ. αρνί ή κατσίκι, κομμένο σε μεγέθη σερβιρίσματος
4 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα και ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι κιτρινο ρύζι
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι νερό
Αλατοπίπερο
2 μεγάλα αυγά
2 φλιτζάνια ελληνικό γιαούρτι
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ​​μέντα
3 κουταλιές σούπας τυρί κεφαλοτύρι

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρέας πάνω σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, γυριζοντάς το να πάρει χρώμα ομοιόμορφα. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το σκόρδο και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά για να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και ρίχνουμε το κρασί και το νερό. Μόλις το ρύζι έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του υγρού, αλατοπιπερίστε και βγάλτε το από τη φωτιά.
Χτυπηστε τα αυγά μέχρι να κρεμώσουν. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το γιαούρτι και το αλεύρι. Ανακατέψτε το μίγμα γιαουρτιού στα αυγά και ανακατέψτε την ψιλοκομμένη μέντα. Αλατίστε ελαφρά με λίγο αλάτι.
Τοποθετήστε το μείγμα αρνιού σε πήλινο ή πυρίμαχο δοχείο ή κεραμικό 7,5 εκ. Βάθος. απλώστε το μίγμα γιαουρτιού ομοιόμορφα πάνω στο κρέας. Ψήνουμε χωρις να σκεπάουμε για 45 λεπτά μέχρι το γιαούρτι και να ροδίσει ελαφρά από πάνω και στη συνέχεια σκεπάστε και αφήστε το για άλλα 45 λεπτά μέχρι το αρνι να γίνει τρυφερό. Δέκα λεπτά πριν το βγάλετε από το φούρνο, πασπαλίζετε, εάν θέλετε, ​​με τριμμένο τυρί κεφαλοτύρι.

Καλή σας όρεξη

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με Μάπα
Επόμενο άρθροΛιγκουίνι με ρόκα, πιπέρια και ξύδι βαλσάμικο