Αυγοραβανή

Μια συνταγή παλιά, πολύ παλιά της περιοχής μας,ένα παντεσπάνι σιμιγδαλένιο που το έφτιαχναν οι μανάδες μας αυτή την εποχή που τα αυγά υπήρχαν σε αφθονία!
Ένα δροσερό ,ζουμερό, ελαφρύ πεντανόστιμο γλυκάκι που συνοδεύεται θαυμάσια ( αν θέλουμε )με παγωτό βανίλια!
Δεν έχει καθόλου λιπαρά (εκτός αυτά τα ελάχιστα των κρόκων)…
Φτιάξτε το ,δώστε το άνετα στα παιδιά ,μη φοβάστε τα αβγουλάκια μόνο καλό κάνουν…
Η αντιστοιχία ειναι λιγότερο από μισό αυγό στο κομμάτι…
Για ταψί νο 33

Υλικα

10 αυγά.
1 πρέζα αλάτι
10 κουταλιες σουπας ζάχαρη
3 βανίλιες
ξυσμα από 1 πορτοκάλι.
1 σφηνάκι κονιάκ
4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι
1 μπεικιν
350 γρ.σιμιγδαλι ψιλό.

Σιρόπι
2 μιση ποτήρια νερού ζάχαρη
2 μιση ποτήρια νερού νερό
Λιγο χυμό λεμόνι και μια φλουδα.

Εκτέλεση

Χωριζουμε κρόκους ασπράδια από 10 αυγά.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα με αλάτι και 2 κσ ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη .
Σε άλλη λεκάνη χτυπάμε 5 λεπτα τους κροκους με 8 κουταλιές ζάχαρη τις βανίλιες και ξυσμα από 1 πορτοκάλι.
Προσθέτουμε το κονιάκ 4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι 1 μπεικιν και το σιμιγδαλι ψιλό. Στο τέλος ανακατεύουμε και τη μαρεγκα με προσοχή.
Ψήνουμε 35 λεπτα περίπου στον αέρα στους 170β σε προθερμασμένο φούρνο να ροδίσει όμορφα. Δεν ανοιγουμε το φούρνο το πρώτο 20λεπτο…

Η Συνταγή είναι της Ρουλα Λυρου

Προηγούμενο άρθροΜοσχαράκι με δαμάσκηνα και πουρέ Σελινόριζας
Επόμενο άρθροΣαλάτα με φασόλια και καλαμπόκι