Ατομικός μουσακάς σε πήλινο.

Ίσως το πιο αγαπημένο, ελληνικό παραδοσιακό, φαγητό με στρώσεις πατάτας, μελιτζάνας, ζουμερού κιμά και όλα αυτά σκεπασμένα με αφράτη βουτυράτη μπεσαμέλ πασπαλισμένη με την βασίλισσα παρμεζάνα. Ένα ονειρεμένο φαγητό που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Το απόλυτο Κυριακάτικο φαγητό για να περιποιηθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας.
Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε την συνταγή, να βάλουμε την ποδιά μας και να μαγειρέψουμε έναν υπέροχο μουσακά και να τους κάνουμε όλους να γλείφουν τα δάχτυλα τους.

Υλικά

Μελιτζάνα
Πατατες

Για τον κιμά
Κιμάς
Κρεμμυδι
Σκορδο
Κανελά 2 ξυλάκια
Σάλτσα Ντομάτας
Πελτές Ντομάτας
Αλατι
Πιπέρι μαύρο
Κύμινο
Δάφνη 2-3 φύλλα

Για τη μπεσαμέλ
Βουτυρο 100 γρ.
Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 100 γρ.
Γάλα 1 λίτρο
Παρμεζανα 50 γρ. τριμμένη
Αλατι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Αυγα 2 κρόκους

Εκτέλεση

Τηγανίζω αποβραδίς τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τα αφήνω να στραγγίσουν όλη τη νύχτα.

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Μετά προσθέτουμε και την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Για τον κιμά

Την επόμενη μέρα τσιγαρίζω το κρεμμύδι, το σκόρδο και προσθέτω τον κιμά και 2 ξυλάκια κανέλα και αφήνω για 15. Μετά προσθέτω την σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το κύμινο τα δαφνόφυλλα και αφήνω να μαγειρευτεί.

Συναρμολόγηση

Στο πήλινο έβαλα πατάτα από πάνω μελιτζάνα κιμά και μπεσαμελ.
Στο ταψί βάζω μία στρώση πατάτα μία στρώση μελιτζάνα το μισό από τον κιμά ξανά πατάτα ξανά μελιτζάνα και από πάνω ξανά κιμά. Και στο τέλος μπεσαμελ. Βάζω παρμεζάνα η τριμμένο κασέρι από πάνω και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς ώσπου να ροδίσει.

Κυριακη Αθανασακη

Προηγούμενο άρθροΤυρόπιτα με σιμιγδάλι ☺
Επόμενο άρθροΚέικ με Χαλβά…για ένα τέλειο ξεκίνημα της ημέρας!