Δίπλες Σμύρνης

Συνταγή

Υλικά για τα αυγοκαλάμαρα:
μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
5 μεσαία αυγά
λίγο αλάτι
λίγη βανίλια
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
λάδι για το τηγάνισμα (κατά προτίμηση σπορέλαιο ή ηλιέλαιο)
Υλικά για το σιρόπι:
800 gr κρυσταλλική ζάχαρη
800 gr νερό
χυμό ενός μέτριου λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
50 gr μέλι
Υλικά για το γαρνίρισμα:
μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
κανέλα τριμμένη
σπασμένα καρύδια (σε μέγεθος του γούστου σας)

Παρασκευή :

Σε ένα μεγάλο δοχείο κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε το αλάτι, και ένα ένα τα αυγά. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και αφήνουμε τη ζύμη μας, να περιμένει για μία ώρα περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι μας: Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι, την κανέλα και το μέλι, και τα αφήνουμε να βράσουν για πέντε λεπτά.
Όταν η ζύμη μας έχει “ξεκουραστεί” αρκετά, τη χωρίζουμε σε μπαλίτσες και μία μία, τις ανοίγουμε με μια βέργα σε πολύ πολύ λεπτές πιτούλες. Κόβουμε τις πιτουλες σε λωρίδες (αν έχουμε κόφτη με δοντάκια ακόμα καλύτερα), και τις φτιάχνουμε σε σχήμα από φιογκάκι, ή σε χαλαρό σαλίγκαρο.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε αρκετό από το σπορέλαιο το αφήνουμε να κάψει και τηγανίζουμε ένα ένα τα αυγοκαλάμαρα, ώσπου να ξανθύνουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα βάζουμε να στραγγίξουν σε ένα τρυπητό, ή ακόμα καλύτερα σε ένα δίσκο, τον οποίο έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί (χαρτί κουζίνας). Βγάζοντας τα αυγοκαλάμαρα απ’ το τηγάνι, τα αφήνουμε πάνω στο χαρτί για να ρουφήξει το πολύ λάδι.
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τα αυγοκαλάμαρα σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με το σιρόπι που μας περιμένει έτοιμο στο κατσαρολάκι.
Πασπαλίζουμε τα αυγοκαλάμαρα με μέλι της αρεσκείας μας, σπασμένα ή τριμμένα καρύδια και κανέλα σκόνη και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

ΠΗΓΗ: mnimesellinismou.com

Προηγούμενο άρθρο2 Μόλις κουταλιές την ημέρα αυτού του σπιτικού φαρμάκου για ΑΜΕΣΗ απώλεια βάρους
Επόμενο άρθροΤσουρεκάκια Νηστίσιμα (δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αρτύσιμα)