Σάμαλι, το γλυκό του Λιβάνου…

Συστατικά

1 1/2 φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι αποξηραμένη καρύδα
3/4 φλιτζάνια ζάχαρη
1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα
3/4 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι πασπαλίζουμε αλάτι
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1/3 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1/2 φλιτζάνι γάλα
2-3 κουταλιές ταχίνι
Χούφτα κουκουνάρι ή ξεφλουδισμένα μισά αμύγδαλα

Για το σιρόπι
4 φλ. ζάχαρη
3 φλ. νερό
φλούδα λεμόνι
3 κ.γλ χυμό λεμόνι
1 ξύλο κανέλα

Οδηγίες

Για να φτιάξετε το Σάμαλι
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι, την αποξηραμένη καρύδα, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ
και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε το γιαούρτι και το γάλα και ανακατέψτε, στη συνέχεια προσθέστε το φυτικό λάδι και βεβαιωθείτε ότι όλα συνδυάζονται καλά

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180C
Αλείφουμε τη φόρμα με το ταχίνι και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ. Αφήνουμε το μείγμα του κέικ να ξεκουραστεί για μισή ώρα
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το ακατέργαστο κουρκούτι σε σχήματα διαμαντιών και διακοσμήστε τη μέση κάθε τεμαχίου διαμαντιού είτε με ένα κουκουνάρι, είτε με ένα αμύγδαλο που έχει ξεφλουδιστεί και μισοκοπεί.
Ψήστε το σάμαλι για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει, γυρίζοντας το ταψί στα 3/4 του χρόνου ψησίματος για να έχετε ένα ομοιόμορφο ψήσιμο εάν είναι απαραίτητο

Για να φτιάξετε το σιρόπι 
Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμόνι, το χυμό και την κανέλα.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να γίνει παχύ. Το φτιαχνουμε πριν βγάλουμε το γλυκό το γλυκό από το φούρνο.

Μόλις ψηθεί, βγάλτε το κέικ από το φούρνο και περιχύστε με το ζεστό σιρόπι
Σερβίρετε είτε ζεστό είτε κρύο

Καλή Απολαυση

Προηγούμενο άρθροΜηλόπιτα
Επόμενο άρθροΠιπεριές Γεμιστές με τυρί και τυλιγμένες σε μπέικον